Ivan Hlas, Jiří Schmitzer, Luboš Pospíšil, Jan Spálený nebo zpěvačka nezaměnitelného projevu i textů se smyslem pro absurditu Mucha. Ti všichni budou hosty hudebního maratonu, který už v pondělí 8. června vypukne ve venkovních prostorách Chaty na Proseči.

Po mnoha letech vyjednávání s Českými drahami odkoupí Česká Lípa přes šest hektarů pozemků poblíž Kauflandu.
Lípa získá území po železnici. Město konečně může koupit pozemky Českých drah

Program festivalu JBC 350
Pondělí 8. 6.
Xavier Baumaxa
Úterý 9. 6.
Vasilův rubáš
Středa 10. 6.
Mucha
Čtvrtek 11. 6.
Jan Spálený trio
Pátek 12. 6.
Ivan Hlas trio
Sobota 13. 6.
Luboš Pospíšil trio
Neděle 14. 6.
Jiří Schmitzer

Kultovní chata s rozhlednou a oblíbený turistický cíl Liberečanů i Jablonečanů se na sedm dní promění v koncertní sál, kde zazní vše od folku přes jazz až po punk.

„Scénář vznikl před několika týdny, když jsme se v rámci 'uvolňování' dozvěděli, že bude možné uspořádat kulturní akci pro 50 lidí. Napadlo nás, že jsme dlouho na muzice neprodělali, a proto je třeba opět něco nachystat,“ říká o akci s nadsázkou Jan Zeman, který spolu s Vlado Kopalem „rozvolňovací“ festiválek připravil.

Jejich jména nejsou pro mnohé neznámou. V minulých letech se podíleli na přípravách a financování akce s názvem JBC FEST na Dobré Vodě nebo později přímo v ulicích Jablonce.

Komorní prostředí

Festival začne v pondělí a postupně na něm vystoupí známí muzikanti se svým komorním doprovodem. „Nemohli jsme zvát velké soubory, protože bychom se zkrátka nevešli. Na Proseči je komorní prostředí, ideální pro písničkáře, soubory maximálně ve třech. Vybírali jsme muzikanty, ke kterým máme sami blízko a zároveň hledali odlišné styly,“ vysvětluje Zeman.

Muzeum otevřelo pobočky.
OBRAZEM: Českolipské muzeum otevřelo své pobočky. Račte vstoupit

Je mu jasné, že nikdo nepřijde na všechny koncerty, které hned v pondělí odstartuje písničkář Xavier Baumaxa a v neděli zakončí herec a stejně svérázný písničkář Jiří Schmitzer. „Je v tom trochu taktiky. Jen velký frajer dá tři první večery, ale potom se může pořádně prospat a dorazit na závěrečnou tečku,“ vysvětluje Zeman.

Označení festivalu jako hudební maraton ale odmítá. „Není to žádný hudební maraton, na každý večer přece nastoupí nový běžec. Jde spíše o štafetu, které odpovídá stávající bláznivé situaci,“ podotýká. „Bylo nám jasné, že na festivaly můžeme letos zapomenout a pokud chceme pozvat více lidí, musíme je rozdělit do delšího časového úseku.

Jednoduše 7 dní po 50 lidech,“ líčí a zároveň neskrývá lehkou obavu. „Zdá se, že jsme přemohli vir, ale jinak jsme stále pořádně vyplašení. Lidé nechodí do kina ani do restaurací. Normální život ještě zdaleka nežijeme,“ dodává.

Vysvětlil i to, proč sérii koncertů situovali právě na „Proseč“. Tradiční baštu turistů, cyklistů a milovníků country. „Proseč nebyla dlouhou dobu baštou vůbec nikoho. Chceme pomoci tomuto místu. Bylo by skvělé, kdyby se zde lidé nezastavili jen na občerstvení během procházky nebo projížďky. Nádherný výhled čeká i na lenochy, kteří nepůjdou na rozhlednu,“ tvrdí.

Podle něj zádrhel nebyl ani na straně majitele. „S provozovatelem jsme se dohodli rychle a v rouškách. Country opravdu neposloucháme, ale začátek je vyloženě folkový. Xavi hned první den zahraje Wabiho Daňka nebo něco od Nedvědů,“ přibližuje Zeman.

Originální pražský synkopický orchestr vystoupí 2. října v  Kamenickém Šenově.
FOTO: Lípa Musica dnes zahájila předprodej vstupenek. Nabídne dvacet koncertů

„Já jsem to přivítal. Byla to původně taková oslava konce vládních opatření,“ říká provozovatel chaty Jaroslav „Jaryn“ Chropůvka. „Co se žánru týká, nejsem proti žádnému, každý má svůj okruh posluchačů,“ doplňuje.

Zájem byl i na straně interpretů a dohoda byla rychlá. Program festivalu měli sestavený během tří dnů. Organizátoři byli také mezi prvními, kdo umělcům nabízel živé hraní. „Ani tomu nechtěli věřit. Jedna trojka se nám do programu nevešla a snad ji tedy mohu ohlásit na 4. července. Bude to kapela Znouzecnost,“ informuje Zeman.

Raději rezervace

Vstupenky na většinu koncertů je možné zakoupit přímo na místě, ve výhodě budou ti, kdo si je koupí v předprodeji. Místa jsou totiž na jméno. „Ideální je navštívit akci JBC 350 na Facebooku, kde je na stránkách vše popsáno. „Věříme, že si na Proseč najdou cestu hlavně ti, kdo půjdou najisto za dobrou hudbou. Děkujeme za podporu živé kultury všem, kdo osobně dorazí. Sponzorům žehnáme i v případě, že pošlou místo sebe jen peníze,“ dodává napůl žertem Jan Zeman.

Bývalá redaktorka Libereckého deníku a celostátní redakce Deníku Hana Langrová se stala jednou z osmi finalistek Miss pin-up Česká republika.
ROZHOVOR: Šaty sluší každé ženě. Chci dodávat odvahu, říká Hana Langrová

Všechny koncerty začínají v 19 hodin. A lidé se na ně podle ohlasu nejen na sociálních sítích těší. „Je to prima nápad, Proseč je teď krásně opravená, má atmosféru, už se těším,“ říká Jana Černá z Liberce.

„Skvělý výběr, na Muchu se chystám už dlouho,“ doplňuje Petr z Frýdlantu. „Už se nemůžu dočkat. Po dvou měsících mám doslova kulturní absťák, takže sem s koncerty a festivaly. Jen to na mě valte,“ vyzývá s humorem pořadatele Helena Šťastníková z Liberce. Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci tradiční country. 26. června tu zahrají legendární Volupsije.