Sešikované skupinky Romů proudily během sobotního dopoledne převážně od vlakového nádraží v České Lípě směrem ke kulturnímu domu Crystal. Zde se totiž konal druhý ročník tanečního festivalu Kale Jakha. U některých neinformovaných spoluobčanů to vyvolalo minimálně pozdvihnutí obočí.

„Co se zase kde děje?" zeptal se s napětím v očích pan Miroslav z České Lípy, kolem kterého ulicí Československé armády prošel s hlaholem sobě vlastním jeden z přihlášených souborů. Poté, co jsem mu sdělil, o co jde, reagoval o trochu smířlivěji. „To je dobře, že něco dělají a jen se nepoflakují."

V kulturním domě to vypadalo jako v úlu, zdánlivý chaos měl však svůj pevný řád, o ten se starali pořadatelé ze spolku Lampa, který se dlouhodobě věnuje pomoci a začleňování Romů.

„Děti byly úžasné, moc mě to bavilo," říká Romana Hanzlová z Lampy s tím, že se celý den obešel bez nějakých nepříjemností. Snad jen jedna z domluvených kapel nemohla kvůli zraněnému klávesistovi zahrát. Na poslední chvíli zaskočila českolipská party Gypsy Roma Stars. „Chtěli bychom jim tímto moc poděkovat za to, že nám doslova vytrhli trn z paty," pokračuje Hanzlová.

200 tanečníků

Festivalu ze zúčastnily zhruba dvě stovky tanečníků v patnácti souborech. Tančili jak na moderní rytmické písně populárních interpretů, tak na klasické romské melodie. Bylo vidět, že mladí Romové na své tradice nezanevřeli.

Několik z přihlášených souborů sice nedorazilo, ale kvalitně je zastoupily jiné. Například Hamare Romane Čhaja, jehož jediný mužský člen, Kamil Juhas, sklidil uznání i od vážených hostů v publiku.

Kamil Juhas„To musíte vidět," vytrhl mne z rozjímání nad jedním z tanečních vystoupení senátor Jiří Vosecký. „To je neuvěřitelný talent," pokračoval a pak odběhl k pořadateli zařídit ještě jedno vystoupení romského tanečníka Kamila Juhase. Kamilovi je 22 let a tanci se věnuje od šesti. „Je to můj život," říká. Když jsem mu řekl, že ten pán byl senátor a jeho předchozí vystoupení se mu tak líbilo, že by chtěl přídavek, vyjeveně zíral. „Vole, to je velký zvíře, jdi do toho," povzbuzovali jej kamarádi. Za bouřlivého aplausu z publika poté spolu s kamarádkou rozjeli bonusové energické vystoupení na tradiční romské melodie. A to původně nebyli ani přihlášení.