Vystoupením s názvem „Indiánský obřad“ zazářily na celostátním festivalu mateřských škol v Nymburku mezi 14 zúčastněnými mateřinkami děti žadatelů o azyl z Pobytového a integračního střediska ve Stráži pod Ralskem. Možná i proto, že skupinka „rudých tváří“ byla původem z různých koutů světa - z Afghánistánu, Ruska, Iráku a Somálska. Svoje dynamické vystoupení ale desítka dětí poctivě nacvičovala více než měsíc, další čtyři kamarádi pak pomáhali spíchnout a nabatikovat oblečení z velkých triček a tee-pee z prostěradel, zhotovit si čelenky a zbraně. Indiánský obřad s dětmi nacvičily pracovnice dětského centra společně se Zařízením pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové.

„Už jsem viděla různá vystoupení našich dětí a vím, že jsou šikovné - indiánské téma je ale úplně dostalo. Daly si indiánská jména a stavění tee-pee trénovaly na trávníku před střediskem. Největší problém měly s čelenkou pro náčelníka, kterou nakonec vyrobily z cyklistické helmy a desítek metrů barevných přízí,“ říká Romana Žatecká, vedoucí střediska.

Pro děti uprchlíků ze Stráže jsou podobná vystoupení nejen příležitostí pro setkání s vrstevníky, ale hlavně možností ukázat, co umějí mimo zdi zařízení, kde momentálně se svými rodiči žijí.