Jedenáctý ročník festivalu Hrady CZ nabídl jako tradičně pestrý mix hudebních žánrů a zvučných i méně známých jmen. Akce se letos podruhé konala ve větším areálu asi dva kilometry za obcí, s výhledem nejen na královský hrad, ale také na Ještěd. Delší prašné cesty ale asi nikdo z návštěvníků nelitoval. A že jich dorazily tisíce.

Tahákem pátečního programu byla kapela Mandrage a Tomáš Klus. Příjemně překvapilo i vystoupení mladé formace Mydy Rabycad. Sázkou na jistotu, když chcete dobrou show, jsou Monkey Business, kteří na hradních festivalech nechybí téměř žádný rok. „Kdyby to někoho zajímalo, spíme v hotelu v Bělé pod Bezdězem, já mám číslo pokoje tři, Roman osm, Ondra jede domů, a to nejdůležitější Tonya. Tak ta jede taky domů," žertoval frontman kapely Matěj Ruppert.

Kdo se v pátek obával mraků, ze kterých sem tam kapka spadla, v sobotu se mu po nich jistě stýskalo. Ani horko ale fanoušky nezastavilo.

Už od sobotního poledne se podhradím Bezdězu nesly hity kapel No Name a Mig 21. Ani zpěvák Xindl X nevynechal své pecky Anděl, Disgrafik nebo V blbým věku a na poslední festivalovou zastávku přivezl i svou slovenskou kolegyni Mirku Miškechovou, se kterou nazpíval svou aktuální rádiovou hitovku Cudzinka v tvojej zemi.

Po kapele Portless zpěváka Kryštofa Michala, který potěšil fanoušky i hity své bývalé skupiny Support lessbiens, odstartovala pestrá série koncertů. Punkový nářez předvedl Visací zámek, následovala hodinka v rytmu ska s kapelou Sto zvířat, premiéra na hradním festivalu zpěvačky Anny K. a multižánroví Čechomor. Po jejich koncertu už se od hlavního pódia většina návštěvníků nehnula. Čekali na vrchol. Chinaski. Oblíbená parta kolem Michala Malátného stejně jako další interpreti vsadila na osvědčené hity a především při závěrečné písní Víno nebyl zpěvák téměř slyšet.

Co písnička, to hit platilo i o poslední kapele. Lži, sex a prachy, Sbírka zvadlejch růží, Tak mi to teda nandej, ale také třeba Panic či Dotknu se ohně, pecky, které Robert Kodym napsal pro „sesterskou" Lucii. Skupina Wanastowi Vjecy se bezesporu také postarala o jeden z vrcholů letošního ročníku putovního hudebního festivalu Hrady CZ.