„Lidé se zrakovým znevýhodněním se v naší organizaci scházejí, předávají si zkušenosti, mají si s kým popovídat, jdou si společně zahrát, zasmát se. Usilujeme o to, aby se necítili osamoceni a izolováni od společnosti. To považujeme za nesmírně důležité,“ zdůraznila sociální pracovnice Ilona Šolínová, která dnes odbočku v České Lípě vede.

Jak přiblížila, pro seniory a osoby se zrakovým znevýhodněním pořádají nejen bowlingový turnaj, ale především řadu aktivit jako například cvičení meditace a jógy, cvičení na židli, výuku anglického jazyka, klub vaření, výtvarnou dílnu, trénink paměti, masáže, procházky, výlety, tématické večírky a další. „Každý pátek se na naší oblastní odbočce SONS Česká Lípa hrají sportovní a deskové hry pro nevidomé, což je zvuková střelba, show-down, dáma pro nevidomé, Syllabatim, stolní dáma, karetní hry a další,“ vyjmenovala Šolínová.

Letohrádek nazývaný Červený zámeček nebo Červený dům v centru České Lípy, italská renesance. Spravuje ho Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa, které uvnitř má depozitáře a dílny.
Lípa stojí o svůj renesanční klenot. Vidí v něm další přirozené centrum města

Jak doplnila, výčet tím nekončí, jelikož se svými členy každý měsíc dochází do hotelu Olympia v České Lípě, kde trénují hraní bowlingu na krajský turnaj. „Pořádáme každý rok kvalifikační soutěž ve zvukové střelbě a jiné soutěže,“ uvedla s tím, že navíc pravidelně ve svém moderním zázemí v českolipské ulici Červeného kříže pořádají besedy se zajímavými hosty. Při tom spolupracují i s ostatními organizacemi, které se věnují zdravotně – sociálním službám, jako je například Včelka, Rytmus, Anděl Strážný či Tyfloservis.

„I my jako organizace jezdíme do ZŠ a MŠ v rámci osvětové činnosti a pořádáme besedy. Účastníme se různých trhů v regionu, kde předvádíme trénink vodicích pejsků a tvorbu zrakově znevýhodněných,“ upozornila Šolínová. Podle ní v současné době sdružuje českolipský SONS 70 členů.