Jako v německém seriálu se nyní budou cítit pacienti i personál nového hemodialyzačního oddělení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Úroveň nového pracoviště se dá porovnat s nejmodernějšími svého druhu. Největší přínos pro pacienty má být ve větším komfortu, který alespoň částečně přispěje k příjemnějšímu průběhu nezbytných pravidelných sezení s umělou ledvinou.

Z objektu, kde jsou mimo jiné garáže, se dialýza přesunula do přízemí bývalé dětské nemocnice v budově C. „Zadní trakt přízemí byl prakticky zcela přebudován tak, aby odpovídal potřebám moderního hemodialyzačního střediska,“ vysvětlil generální ředitel českolipské nemocnice Pavel Marek.

ANTIBAKTERIÁLNÍ SKLO

V novém středisku poskytují péči pro přibližně 60 dialyzovaných pacientů. „Jejich počet neustále stoupá,“ doplnil Marek s tím, že dalších 60 až 90 pacientů měsíčně ošetří ambulantně.

„Chroničtí pacienti v průměru docházejí třikrát týdně na čtyři hodiny,“ uvedl primář oddělení Peter Marchyn. Z nového pracoviště je naprosto nadšený. „Nadstandardem je například to, že stěny pokrývá antibakteriální sklo,“ ukázal na všudypřítomné, snadno omyvatelné a zářivé povrchy.

Peníze - ilustrační foto.
Silnice, muzeum či nemocnice. Kraj chce utratit 3,4 miliardy

Středisko v budově C má novou vstupní halu, odborné ambulance, vlastní „open space“ hemodialýzy, která má kapacitu 12 pacientů, prostor pro jedno akutní lůžko a jedno lůžko izolace. Nezbytností jsou i nové prostory pro personál.

„V rámci modernizace hemodialýzy vznikla v dolním patře přečerpávající stanice, úpravna vody a také prostor pro míchání roztoků. Tyto prostory tvoří srdce technického zázemí samotné hemodialýzy,“ přiblížil technický a provozní ředitel českolipské nemocnice Jan Mencl. Celý trakt objektu se také dočkal nových rozvodů či osvětlení.

Celá investiční akce českolipskou nemocnici přišla na téměř 44 milionů korun. Jediný akcionář zařízení, Liberecký kraj, poskytl finanční injekci ve výši 40 milionů.

„Jsem rád, že se z peněz realizují projekty, které jsou potřeba,“ zhodnotil investici hejtman Libereckého kraje Martin Půta s tím, že ho těší, že nové oddělení hemodialýzy vypadá jako z 21. století. Přislíbil rovněž podporu dalších modernizačních zásahů v nemocnici v následujících letech.

NOVÁ REZONANCE

Jedním z projektů, o jehož podpoře rozhodne zastupitelstvo kraje v příštím týdnu, je půjčka 50 milionů korun na pokrytí financování více než stomilionového nákupu magnetické rezonance a realizaci s tím spojených stavebních úprav. „Půjčka bude bude splatná do června příštího roku,“ podotkl náměstek pro zdravotnictví Libereckého kraje Přemysl Sobotka.

Rozměrné zařízení se bude do nemocniční budovy stěhovat už někdy začátkem prosince a uvedení do provozu by mělo proběhnout v příštím roce.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.
Nemocnice otevírá novou dětskou ambulanci