Ani jeden ze dvou největších kulturních stánků v České Lípě není v ideálním stavu. Za léta sešly. Zatímco Jiráskovo divadlo čeká dlouho připravovaná rekonstrukce, Kulturní dům Crystal se během ní musí připravit na výraznější nával návštěvníků i zvládnutí více akcí, protože divadlo bude po dobu své modernizace mimo provoz. Právě kvůli tomu, ještě než se v divadle pomyslně „kopne“, chce radnice stihnout Crystal částečně zvelebit.

„Ačkoli se budeme snažit postupovat v rámci rekonstrukce Jiráskova divadla co nejrychleji, musí se milovníci kultury připravit, že divadlo bude mimo provoz pravděpodobně dvě sezony,“ sdělila starostka města Jitka Volfová (ANO).

OPRAVY MUSÍ SLADIT

Podle ní ale bude během rekonstrukce lidem v maximální míře k dispozici právě Kulturní dům Crystal, kam se bude soustředit veškerý program. „V žádném případě nechceme, aby byla mimo provoz obě kulturní zařízení,“ prohlásila Volfová.

Opravy a zlepšení Crystalu chce vedení radnice stihnout tak, aby na podzim roku 2020 byly práce hotové a v tomto termínu pak plánuje zahájit dlouho očekávanou rekonstrukci českolipské divadelní scény. „Bavíme se také o tom, že je nutné v hlavním sále Crystalu zmodernizovat vzduchotechniku. Vše ale musíme vymyslet tak, abychom neohrozili chod zařízení,“ doplnila starostka Volfová.

Jak potvrdila, proměny by se každopádně měl dočkat celý vstupní prostor do „kulturáku“, především vstupní dveře, pokladna i dámské a pánské toalety v přízemí. Díky rekonstrukci se tak návštěvníkům otevřou i ty dveře, které jsou nyní trvale zavřené.

Pohled na panelový dům v ulici Roháče z Dubé v České Lípě, kde v pátek 2. srpna hořelo a hasiči evakuovali 60 obyvatel. Foto z rána, kdy na místě byli ještě vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR.
Požár paneláku v Lípě vyhnal ven 60 lidí. Policie nevyloučila cizí zavinění

„Jsme moc rádi, že rekonstrukce Jiráskova divadla a úpravy Kulturního domu Crystal jsou tak blízko, že je vedení města řeší neodkladně. Jsme připraveni při rekonstrukci Jiráskova divadla zajistit kvalitní divadelní představení v prostorách KD Crystal, což už máme vyzkoušené,“ komentovala ředitelka organizace města Kultura Česká Lípa Tereza Vraná.

Stavební úpravy kulturního domu by se podle ní měly pravděpodobně obejít bez výraznějšího omezení v provozu zařízení. „Vstupní dveře jsou v současné době v havarijním stavu, kdy jedna polovina je z tohoto důvodu absolutně uzavřena už mnoho let,“ řekla Vraná.

Jak informovala mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová, plánovaná přestavba Jiráskova divadla je nyní ve fázi výběru projektanta, který zpracuje podrobný projekt nutný pro výběr zhotovitele stavby a také navrhne interiéry nového divadla. Jakmile to bude hotové, může město vypsat veřejnou zakázku na výběr dodavatele, který rekonstrukci scény provede.

Kulturní dům Crystal stojí od 80. let 20. století pod bývalým augustiniánským klášterem, kde sídlí Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa. Architektonicky jde zajímavou stavbu. Z dobových dokumentů vyplynulo, že v éře socialismu měl hlavní sál především posloužit konání okresních konferencí Komunistické strany Československa. Jeho údržba i energetická náročnost však město zatěžuje.

iQlandia
Tip Deníku: V iQLANDII budou vyrábět rakety

Vedení starostky Hany Moudré (ODS), která byla nejvyšším představitelem města v letech 2005 až 2014, zvažovalo přesunout sem městskou knihovnu. V následném období starostky Romany Žatecké (ČSSD) radnice plánovala odstoupit od opravy Jiráskova divadla a divadelní scénu přesunout do Crystalu.

Studii proměny kulturního domu zpracoval architekt Jiří Suchomel z Liberce, který stavbu v 80. letech projektoval. Podle ní by na velkou přestavbu Crystalu bylo potřeba najít zhruba 400 milionů korun. Peníze na rekonstrukci budovy se zázemím pro kino, divadlo i knihovnu chtělo v roce 2015 město získat z evropské dotace. „Revitalizaci budovy v tomto volebním období uděláme, i když dotaci nezískáme,“ uvedl tehdy místostarosta Juraj Raninec (ODS). Z plánů ale nakonec sešlo.