To se diváci dozvědí už 23. února, kdy Česká televize uvede první díl šestidílné série Zrádci, která se natáčela mimo jiné v Liberci.

Právě zde v úterý proběhla předpremiéra prvních dvou dílů seriálu. Do multikina Cinestar na ni dorazili i představitelé hlavních rolí, například Lenka Krobotová či Václav Neužil. Nechyběli ani oba režiséři, liberecký rodák Matěj Chlupáček a Viktor Tauš.

Podle skutečných událostí?

„Zrádci jsou volně inspirováni skutečnými událostmi,“ vysvětlil Tauš. Předlohou pro příběh se stala knížka Nelegál od Jiřího Vacka, bývalého náměstka libereckého primátora a také někdejšího ředitele Městské policie Liberec.

I to byl podle primátora Jaroslava Zámečníka jeden z důvodů, proč se město natáčení rozhodlo finančně podpořit. Filmaři původně žádali o tři miliony korun, v Liberci chtěli natáčet až padesát natáčecích dnů. Bývalé zastupitelstvo to ale odmítlo.

V Liberci pokračuje natáčení seriálu Zrádci. V hlavních rolích se objeví Cyril Dobrý, Lenka Krobotová, David Novotný, Igor  Bareš nebo Václav Neužil.
FOTO: Natáčení seriálu v Liberci pokračuje. Z Nelegála jsou Zrádci

Filmařům vyšlo vstříc až zastupitelstvo nové, které odsouhlasilo poskytnutí pobídky ve výši 1,4 milionu korun. Jde tak o vůbec první podpořený projekt. „Dosud jsme zatím spíš peníze přijímali, například za zábor veřejných prostranství nebo natáčení v prostorách radnice. Tady jsme šli opačnou cestou,“ připomněl Zámečník.

Vynaložené peníze se podle něj do Liberce vrátily tím, že je zde filmaři utratili za různé služby. Přesné vyúčtování ale zatím hotové není.

Dne 12.2.2020 ve 14.00 hod. bude ve Cvikově slavnostně otevřen Komunitní dům seniorů /KODUS/.
FOTO: Opravené byty v Cvikově poslouží soběstačným seniorům

Téma drog je podle Zámečníka s Libercem spojené, byť ne v pozitivním smyslu. „Liberec je určitá křižovatka distribuce drog z Polska a do Německa, co si budeme nalhávat, i toto téma k Liberci bohužel patří,“ řekl primátor.

V seriálu se objeví zoo, hotel i univerzita

V prvních dvou dílech se ale překvapivě Liberec téměř neobjevil. Dominovala jiná místa, kde štáb rovněž natáčel – třeba Praha nebo Chomutov. Podle druhého z režisérů Matěje Chlupáčka se liberecké lokace objeví hlavně v dalších dílech. „V Liberci jsme natáčeli v zoo, v hotelu Imperial, na Technické univerzitě. Potom jsme točili v různých zapomenutých místech, jako jsou podchody a podjezdy. Pohybovali jsme se i ve Zlatém Lvu či na Husově ulici,“ vyjmenoval.

Diváci podle něj v seriálu uvidí i scény z jiných částí Libereckého kraje. „Natáčeli jsme třeba kolem Sychrova, konkrétně na Sychrově je natáčeno asi tři čtvrtě páté epizody,“ dodal Chlupáček. Kromě městské kasy totiž na natáčení putovaly peníze i z té krajské. Liberecký kraj zaplatil 200 tisíc korun.

Česká televize sérii do vysílání nasadí poprvé v neděli 23. února od 20:10.

Ještěd.
DVB-T2 je za dveřmi. Už za dva týdny bude Ještěd vysílat nově