Rozzářené oči dětí speciální školy v Jižní ulici, jejich bezprostřednost, radostný zpěv, úsměvy a potlesk provázely ve čtvrtek dopoledne předání výtěžku z nedávných jízd „čertovského autobusu“. Ten dosáhl výše 12 392 koruny a byl určen právě jim a jejich učitelům ze Základní školy, Praktické školy a Mateřské školy Česká Lípa, kde se slavnostní akt odehrál.

„V České Lípě jezdil autobus s anděly, Mikulášem a s jedním strašidelným, ale hodným čertem. To vše zorganizoval jeden laskavý pán, který je teď tady s námi a přinesl vám peníze, které v autobusu vybrali na nějaký váš pěkný výlet,“ uvedla ředitelka školy Kateřina Holá na setkání se zástupci šoférů autobusů a představila tak duši celé akce Vlastimila Kovárnického. Ten sdělil, že na jízdném během Mikuláše vybrali přesně 6 196 korun, ale šéf společnosti Jakub Vyskočil, který na Jižní také zavítal, sumu ještě o stejnou částku zvýšil.

Čertovský autobus v České Lípě

„S dětmi často jezdím, a tak jsem rád, že jsem měl teď možnost uskutečnit akci s čertem a dětem pomoci, protože to v životě nemají nijak lehké. Snad jim peníze pomohou na nějaký výlet nebo pomůcky,“ sdělil Kovárnický. Podle něj se v České Lípě jednalo o první ročník čertovských jízd, které, jak věří, s kolegy příští rok ještě vylepší.

Za myšlenku a vlastní úsilí poděkoval Vlastimilu Kovárnickému jak Jakub Vyskočil, tak i místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer, který se předání šeku zúčastnil. „Akce navíc byla velmi sympatickým pokusem ukázat naši MHD trochu z jiného úhlu,“ prohlásil místostarosta Turnhöfer.

Jízdy s čertem, anděly a Mikulášem se zúčastnila i ředitelka školy Kateřina Holá. „Byl to nádherný zážitek,“ vzpomenula. Jak zdůraznila, nejkrásnější je ovšem pocit, když si jejích svěřenců někdo všimne. „Je skvělé vědět, že v dnešní uspěchané době si někdo všimne, že jsou tu děti, které potřebují pomoci, a pomůže,“ dodala ředitelka.

BusLine už tradičně u příležitosti svátku svatého Mikuláše vypravuje čertovské autobusy. Ve středu 4. prosince premiérově vyjel v Semilech „retro čerťák“ – historický autobus Škoda RTO. Den na to, 5. prosince, svezla čertovská posádka děti v Jablonci nad Nisou v autobusu příměstského typu. Ve stejný den zorganizovala Základní odborová organizace MADCL svůj první čertovský autobus i v České Lípě, kde jezdil mezi sídlištěm Lada a vlakovým nádražím a letos děti nejen pobavil, ale především pomohl dobré věci.

Prezentační jízda železničního dopravce Arriva na tratích v Libereckém kraji. Na snímku vlak Siemens Desiro.
Více vlaků do Rumburku a noční spoj z Děčína. Na Českolipsku se mění jízdní řády

Základní škola, Praktická škola a Mateřská škola Česká Lípa je určena pro vzdělávání dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v oblasti celého Českolipska. Její činnost je rozdělena do čtyř odloučených pracovišť: Moskevská 679, Nerudova 627 a Nerudova 628 jsou v centru města, pavilony speciální školy jsou v areálu MŠ Jižní 1970 na sídlišti Pod Holým vrchem.