Tak rušno jako ve středu večer už dlouho na libereckém náměstí nebylo. Radnice zářila, ruské kolo se točilo, na nebi vybuchoval ohňostroj, před radnicí tančil rej masek. Americký štáb začal natáčet scény pro film s pracovním názvem Bosco. Vzhledem k tomu, že podle neoficiálních zdrojů se má jednat o další pokračování Spidermana, hemžily se kolem zátarasů jak celé rodiny s dětmi, které vyhlížely oblíbeného hrdinu, tak skupinky teenagerů, kteří zase doufali, že spatří některou z hollywoodských hvězd. Během večera se však nedočkali ani jedni, ani druzí.

Náměstí Dr. E. Beneše v Liberci se proměnilo v pražský karneval světel. Filmaři zde 13. září pokračují s přípravami na natáčení filmu s pracovním názvem Bosco. Mělo by se však jednat o pokračování filmu Spider-Man.
FOTO: Pouť v centru Liberce. Atrakce poslouží filmařům

„Myslím, že stojí tam nahoře. To bude Zendaya,“ snažilo se několik dívek rozeznat tmavé siluety stojící na ochozu radnice. „Jsme tady náhodou, ale je to skvělé překvapení. To jsme nečekaly, že v Liberci bude něco takového,“ svěřily se Polky Izabela a Natalia. Stejně jako skupinka českých dívek doufaly, že spatří představitele hlavní role ve Spidermanovi Toma Hollanda. Zda ale vůbec někdo uvidí před libereckou radnicí slavné herce, není jisté. Jak totiž upozornila vedoucí filmové kanceláře Pavlína Sacherová, další natáčecí dny už bude náměstí veřejnosti nepřístupné.

„Benešák“ bude až do 29. září vždy od 18 do 7 hodin uzavřený. To se sice podle reakcí na sociálních sítích některým místním nezamlouvá, oficiální stížnosti, co se týče omezení na náměstí, se ale zatím podle Sacherové neobjevily. „Zatím jsme řešili drobnosti typu zablokovaného zaparkovaného auta, což se dalo rychle napravit,“ vysvětlila Sacherová.

Seriál Génius se z velké části natáčel i na liberecké radnici, na náměstí Edvarda Beneše nebo před Severočeským muzeum.
Do Liberce míří velká filmová produkce. Natáčení omezí průchod městem

Některým také vadí, že musí náměstí i v době, kdy není zavřené, obcházet. „Nechápu, proč nemůže být přes den průchozí,“ postěžoval si například Adam z Liberce. Nezvyklý režim na náměstí se dotkne i provozovatelů zdejších restaurací, kaváren či obchodů, kteří kvůli narušení otvírací doby dostanou od filmařů finanční kompenzaci. „Pro nás to moc dobré není. Něco nám zaplatí, ale myslím, že to nebude dost. Už před několika dny jsme měli o třetinu méně zákazníků,“ sdělil majitel zdejší restaurace Kemal Ekmekcioglu.

V sousedním FofrKafe si naopak filmování pochvalují. „Pro nás bude zřejmě výhodné, protože zkrácení otvírací doby se dotkne jen pátku a soboty a naopak kvůli filmování tady musíme být k dispozici celou noc, za což dostaneme také kompenzaci,“ vysvětlil majitel kavárny Leoš Pavlata.

Na začátku září začaly na libereckém náměstí Dr. E. Beneše přípravy na chystané natáčení amerického velkofilmu s pracovním názvem Bosco. Na snímku pracovníci v pondělí 3. září 2018 rozvěšují na budovy na náměstí svítící žárovky.
Do Liberce míří velkofilm a známé hvězdy. Přinese to omezení v centru města

ZA ZÁBOR MILION

Liberec by měl za zábor náměstí a dalších míst dostat 967 tisíc korun. Podle Sacherové se ale nejedná o konečnou částku. „Suma se odvíjí od záborů, které se mohou v průběhu natáčení měnit,“ upozornila vedoucí kanceláře. Přestože částka 10 korun za metr čtvereční na den se může zdát nízká, jedná se podle ní o standardní cenu, kterou platí filmaři městům v celé ČR.

Film s pracovním názvem Bosco se kromě Liberce měl natáčet i v Praze. Přestože nikdo nepotvrdil, o jaký snímek jde, podle Česko-slovenské filmové databáze se jedná o film Spiderman: Far From Home, který má premiéru příští rok. V hlavní roli se objeví Tom Holland, Jake Gyllenhall nebo Samuel L. Jackson.

Před libereckou radnicí bude po celý rok „ustájen“ bronzový kůň s jezdcem. Jeho autorem je výtvarník Michal Gabriel.
Socha jezdce se stěhuje dočasně do Vratislavic. Kvůli filmařům