Již sedmý ročník extrémního demoličního závodu Destruction derby hostil o uplynulém víkendu autodrom v Sosnové. Počasí se střídalo jak na běžícím pásu, závodníky ani diváky to však nevyvedlo z míry a dál si užívali souboje autovraků na bahnité trati. Oběma víkendovými dny provázel profesionál v rýmovaných komentářích M.C. Kajag. Pro diváky byla připraveno několik soutěží, dětská pouť a v sobotu i večerní party s DJ.

Pořadatelé přichystali závodní trať tak, aby nabídla zajímavé skoky pro diváky i závodníky. Od těch se při rozjížďkách očekávalo jediné, jet co nejrychleji a snažit se své soupeře vyřadit bouráním. I karamboly však měly svá přísná pravidla, neboť bezpečnost závodníků je na prvním místě. Nejlepší se následně utkali ve finálových jízdách.

Závodit letos přijelo 173 mužů a 24 žen. Svou speciální kategorii měly také V.I.P. osobnosti, mezi kterými byl například herec Karel Zima nebo Vašek Bláha z kapely Divokej Bill.

Závody autovraků i letos přilákaly na sosnovský autodrom stovky nadšených diváků.

Auto musí vydržet do finále bez větších oprav

Sedmý ročník Destruction Derby na autodromu v Sosnové.

V kategorii žen zvítězila třiatřicetiletá Mirka Kurková, která závodila již počtvrté. Je řidička od 18 let a nebojí se sednout si ani na motorku, zatím bez nehody. „Od té doby, co jsem jela závod poprvé, se už jinak nedá, je to adrenalin a skvěle užitý víkend," říká Mirka o závodění.

Jak ses na závod připravovala?

Na poslední chvíli, jako vždycky (smích).

Mělas nějakou taktiku?

Jen takovou, že nesmím rozbít auto, věděla jsem, že mi musí vydržet do finále bez větších oprav.

Bála ses?

Nebála, jen jsem byla nervózní, měla jsem strach v pátek, kdy musel můj přítel a zároveň mechanik do nemocnice potom, co se na něj vysypalo sklo. Měla jsem hned po náladě, ani jsem nechtěla závodit.

Mirka zvítězit dokázala díky štěstí, přípravě, kamarádům z depa a hlavně pomoci jejího přítele Máry, který byl zároveň jejím mechanikem. Osmadvacetiletý Marek sice vystudoval obor automechanika, ale nevěnuje se tomu. Jeho zkušenosti z ostatních závodů jsou podle něho maximálně tak z depa, kde do sebe tankoval pivo.

Jak jsi připravoval auto?

Auto jsme připravovali na poslední chvíli, navíc nám letos vůbec nepřálo počasí, takže vše za doprovodu dešťových přeháněk a bouřek. Hodně věcí jsme nechali až po převozu na místo závodu. To se mi vymstilo. Nesmyslně jsem začal honem rychle páčit zadní boční sklo, navíc bez rukavic, které mi hned bouchlo v rukách.

Co se týče auta, tak základem jsou gumy, do kterých jsme letos investovali. Naše auto bylo už z výroby ve sportovní verzi, takže jsme udělali základní úpravy. Taky se musela provést Mirky oblíbená disciplína, kterou je změna laku štětcem a celkový desing vozu. Nejdůležitější věc, kterou je chladič, jsme nechali na svém místě za nárazníkem, jelikož u holek to bourání není takové jako u chlapů.