VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Volt? V pivu chceme co nejvíc energie, říká sládek pivovaru

Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ – Na čepu by v budoucnu chtěli mít až deset druhů piv. Za první rok fungování vytočili 53 tisíc litrů piva, které je výrazné a má specifickou chuť. Přesto spolumajitel malého jabloneckého pivovaru Volt Milan Zemánek společně s jeho pravou rukou a sládkem Martinem Paloušem tvrdí, že jsou teprve v polovině. „Stále je co zlepšovat,“ říká Palouš, který poskytl Deníku rozhovor.

18.9.2018
SDÍLEJ:

Martin Palouš, sládek pivovaru Volt v Jablonci nad Nisou. Snímek je z 11. září.Foto: Deník / Petr Zbranek

Jablonecký pivovar Volt oslavil v srpnu rok existence. Můžete zhodnotit, jak se uchytil v konkurenci ostatních pivovarů?
Konkurence není tak velká. Je tu naopak obrovský prostor k podnikání. Díky lidem, kteří se k nám připojili, se nám daří. Naším cílem není jen uvařit dobré pivo, ale vytvořit zde hezké místo, kam se lidé budou vracet.

Vaše piva nemají typickou chuť klasického českého piva. Čím to?
Je to dáno chmelem, určitě nepřidáváme žádné citrony, pomeranče nebo jakékoliv ovoce, po kterém je pivo cítit. Je to opravdu dáno pouze chmelem, který je šlechtěný a není českého charakteru. Vykupujeme chmely z celého světa. Ty české dávají známou hořkost, kterou najdeme v klasických europivech. Také razíme zákon o čistotě piva, který říká, že do piva patří jen chmel, kvasnice, slad a voda.

Za rok jste uvařili více než třináct druhů piv. Chystáte i další?
Do konce roku bych chtěl vymyslet zhruba dalších pět druhů. Samozřejmě reagujeme i na roční období, takže přitvrdíme a přidáme pár „voltů“ navíc. Zrovna teď budu přetahovat ze spilky na ležácký tank nové osmnáctistupňové pivo a bude brutálně hořké a zároveň z něj bude cítit pomeranč a pryskyřice. Je vyrobeno ze třech druhů chmele. A ponese jméno Zkrat.

Právě na specifická jména vašich piv se chci zeptat. Vy jako sládek vymýšlíte recepty. Kdo ale vymýšlí názvy piv, jako jsou Elektron, Pojistka, Baterka, Startér, Eliášův oheň a další?
Já si raději pohraji s receptem, názvy nechávám na spolupracujícím grafickém studiu nebo je vymýšlejí majitelé či investoři společně. To víte, u piva vznikne spousta nápadů.

Nemáte tedy ustálenou nabídku a zákazník může dostat každý den jiné pivo?
Ano, přesně tak. Naše myšlenka je, že chceme každý den přinášet něco nového. Nechceme stereotyp a sklouznout k tomu, že přijdete do Volta a budete tu mít každý den stejných pět druhů piv. My rádi experimentujeme. Chceme mít klasiku a do toho vymýšlet stále nové a nové. Je to takové pivní dobrodružství.

S kolika druhy piv jste začínali?
Začínali jsme s pěti druhy piv. Úplně první pivo byla čtrnáctka Zesilovač.

Které pivo u vás nejvíc frčí?
Přes léto to byla devítka Startér, to nám pochválili i pivaři, kteří piva hodnotí. Velmi oblíbený je Eliášův oheň, který mají kromě řady oficiálních ocenění rády zejména ženy.

Po Jablonci jsem ale i zaznamenala, že někomu pivo nechutná. Co vy na to?
Většinou nechutná vyznavačům europiva. Tedy těm, kteří chodí na ležáky do pivnice. Navíc naše piva jsou živá. Jsou tam stále nějaké kvasnice. Běžné pasterizované pivo bez živých složek vám vydrží měsíce, naše v teple několik dní.

A to se vám vyplatí?
My jsme skoro téměř vyprodaní.

Máte dvě provozovny u první nádrže jablonecké přehrady. Kde jinde vás lidé najdou?
Začíná od nás odebírat pár restaurací v Jablonci, kde Volt čepují. Čepují nás ale i v liberecké restauraci. Mimo region dodáváme do ochutnávkových pivnic. Tam se střídají na čepu pivovary, pivní druhy. Snažíme se dostat do podvědomí lidí i díky festivalům.

Kolik jste za rok vytočili litrů piva?
Dovařili jsme 106. várku. Což je 53 tisíc litrů, které jsme uvařili tady v jabloneckém pivovaru. Ležáky vaříme ale i v jiných pivovarech, protože kapacita nám zde samozřejmě nestačí. Například Jiskra vzniká ve známém pivovaru Dalešice, kde se natáčely Postřižiny.

Jak vznikl název Volt a kdo ho vymyslel?
S grafickým studiem jsme vymýšleli názvy jako alchymista, dílna, kuchyně. Zkrátka něco tajemného, kde se míchají ingredience, kde něco vzniká. Přes nějakou přesmyčku vznikl Volt, který se snaží dostat do piva veškerou energii. Jako vedlejší produkt vznikla Baterka.

Autor: Lenka Brabencová

18.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 21 500 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Výrobní kontrola. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21500 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 13. Poznámka: Náplň práce:, - kontrola kvality skleněných asferických čoček pro automobilový průmysl, - práce s PC, - manipulace se skleněným produktem, Požadujeme:, - manuální zručnost, jemnou motoriku prstů, rychlost, -spolehlivost, samostatnost, - pozornost, trpělivost, - ochotu pracovat ve 3 směnném provozu, - kladný přístup k práci a učit se nové věci, Nabízíme:, - smlouvu na dobu určitou s možností přechodu na dobu neurčitou, - perspektivní zaměstnání v zázemí prosperující nadnárodní společnosti, - možnost dalšího rozvoje, - řadu zaměstnaneckých výhod (26 dní dovolené, stravenky, dopravné, příspěvek na školku a dětské hromadné rekreace, příspěvek na dioptrické brýle, poukázka na prací prostředky aj.), Pozice je vhodná i pro cizince a absolventy., Kontakt e-mailem: buresova@docteroptics.cz. Při osobním kontaktu životopisy s sebou!. Pracoviště: Docter optics s.r.o., Chelčického, č.p. 1932, 470 01 Česká Lípa 1. Informace: Dana Burešová, buresova@docteroptics.cz. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo výkonu práce - Nový Bor, Příjemné vystupování, trestní bezúhonnost, spolehlivost, dochvilnost., Jedná se o 12ti hodinové směny, střídání na krátký/dlouhý týden., Doporučenky nemůžeme potvrzovat do 3 dnů, jelikož jezdíme po celé republice., Pro informování ohledně pracovního místa volat na níže uvedený telefon. Nechodit na pobočku!, Tel: 722 364 377, od pondělí do pátku a to od 9.00 - 15.00 hod, e:mail: a.gregorova@bohemiaplus.cz.. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. - nový bor, B. Egermanna, č.p. 851, 473 01 Nový Bor. Informace: Andrea Gregorová, +420 722 364 377. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 500 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - MIMOŇ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě MIMOŇ. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na akrajcova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště mimoň, Husova, č.p. 669, 471 24 Mimoň. Informace: Andrea Krajčová, +420 416 856 370. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 25 000 Kč Účetní finanční a investiční Finanční účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky :, -SŠ vzdělání, -Praxe v účetnictví 3 roky minimálně, -Všeobecná znalost daňových a účetních předpisů, -Zkušenosti s účtováním investičního majetku výhodou, -Znalost práce na PC (MS Office, zejména MS Excel), -Znalost systému SAP výhodou, -Znalost NJ/AJ výhodou, -Přesnost, pečlivost, flexibilita, spolehlivost, -Práce v týmu, Nabízíme :, -Nástupní mzda dle zkušenosti : od 25 do 30 tis. Kč;, -silné sociální zázemí s řadou benefitů obvyklých pro společnosti Automotive , (13. a 14. plat aj.), -možnost vzdělávání se v oblasti svého působení, -stálý pracovní poměr, -práce na jednu směnu, -Termín nástupu : dle dohody IHNED, -Místo výkonu : Firma Fehrer Bohemia s.r.o., závod 01, Litoměřická 86, Česká Lípa, Životopisy prosíme zasílat na níže uvedenou mailovou adresu :, Kontakt : marie.jandacova@fehrer.com. Pracoviště: Fehrer bohemia, s. r. o., Litoměřická, č.p. 86, 470 01 Česká Lípa 1. Informace: Marie Jandačová, +420 487 828 135;487 828 148.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Města se mohou proměnit v oázy. Peníze získají díky grantu

Prohlédněte si všech 25 členů, které jste při víkendových volbách zvolili na následující 4 roky.
4

PŘEHLED: Tohle jsou noví českolipští zastupitelé, jak si je vybrali voliči

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

Ve Stráži zavzpomínali na generála Antonína Sochora

Stráž pod Ralskem – U pomníku výsadkových vojsk ČSR a Haganah a u pomníku věnovaného památce hrdiny 2. světové války Antonína Sochora se uskutečnila pietní setkání

Odstraňování chyb mě posouvá kupředu, říká biatlonová naděje Michal Krčmář

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Sedmadvacetiletý Michal Krčmář se v biatlonovém prostředí pohybuje od deseti let. Sportovec závodící za klub SKP Kornspitz Jablonec se aktuálně připravuje a hlavně těší na novou sezónu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT