Chodí do práce a věnují se svým koníčkům. Ovšem pod neustálým dohledem. Řeč je o odsouzených z věznice ve Stráži pod Ralskem, kteří, ač dočasně nesvobodní, rozhodně celé dny jen nesedí v celách. Kromě zaměstnání, kam pravidelně míří většina z nich, mají vězni možnost ukrátit chvíli celou řadou aktivit.

Vězeň. Ilustrační foto.
Vězni opět uklízejí město. Odpadky sbírali u autobusového nádraží

Druhým rokem se káznice ve Stráži věnuje chovu včel, se kterým začala jako jedna z prvních v republice. Letošní medobraní už mají za sebou. Minulý týden vytočili z devíti včelstev 170 kilo medu. „O včely se pod dohledem speciálního pedagoga stará 14 vybraných vězňů,“ uvedla mluvčí věznice Martina Krutinová. Během medobraní si vyzkoušeli všechno, co s tím souvisí. Od odebrání plástů včelám přes odvíčkování speciální vidličkou, vytáčení v medometu až po plnění do sklenic.

Med dostanou muži, kteří se o včely starali, pro své příbuzné. „Bude ale také sloužit jako nevšední dárek pro pracovní návštěvy a delegace. Sklenice budou k tomuto účelu označené speciální etiketou, ze které bude zřejmé, že med pochází z Věznice Stráž pod Ralskem,“ dodala Krutinová.

Koncert pro odsouzené.
Velikonoce a příchod jara dorazily i do věznice

PRÁCE ZA ODMĚNU

Chov včel, do kterého se zapojily i další věznice v Čechách, má odsouzeným pomoci začlenit se po propuštění do běžné profese. „Od zavedení chovu včel do našich věznic očekáváme nejen to, že budou společenským přínosem z hlediska udržení biodiverzity a ochrany české přírody, ale také to, že prostřednictvím tohoto programu můžeme významným způsobem přispívat k pozitivní přeměně odsouzených,“ řekl už dříve náměstek sekce trestní politiky ministerstva spravedlnosti Vladimír Zimmel.

Péče o včelstva je tak trochu za odměnu. Odsouzení jsou vybraní podle charakteru jejich trestné činnosti, délky trestu a chování ve věznici. Dotyčný nesmí být odsouzen za závažnou trestnou činnost.

Bitva pěti armád v Doksech.
OBRAZEM: Elfové a skřeti bojovali u Doks

Z opačného spektra odsouzených naopak vedení věznice vybralo ty, kteří se před časem zapojili do výroby speciálních pamětních mincí k 45. výročí strážské věznice. Projektu se zúčastnili vězni s dlouhými tresty, odsouzení za závažnou trestnou činnost, která vyžaduje bezpečnostní opatření.

„Jejich výrobky vznikly v rámci speciálně výchovné aktivity Tvořivě relaxační dílna. Impulsem pro vznik tohoto typu aktivity byla potřeba vytvořit podmínky pro individuální práci se specifickou skupinou odsouzených,“ vysvětlila Martina Krutinová. Mince ze samotvrdnoucí hliněné hmoty vyráběli vězni od prvotního návrhu až po zpracování dárkového balení.

Policie ČR. Ilustrační snímek.
Vyhrožoval, že se podřeže. Zastavil ho až policejní taser