V průběhu dřevosochání se mohou návštěvníci stát přímými svědky, jak se v sochařské dílně pod širým nebem mění několikametrové bukové kmeny v unikátní dřevěné plastiky. A to doslova před očima. Nikdo dopředu neví, co vznikne pod rukama řezbářů.

„Nesvazuje je žádné téma, fantazie má volné téma. Chtěli jsme jen, aby výsledné plastiky navozovaly pohodu," řekl Pavel Tomášek, který sympozium pořádá společně s mimoňskou divizí Vojenských lesů a statků.

Mezi osmičkou řezbářů je například opět bývalý prvoligový fotbalista Slavie Jan Švadlenka, který se po ukončení sportovní kariéry etabloval mezi přední výtvarníky. Nováčkem, který tvoří pod památnou lípou je Jiří Nekola. Ten od uměleckého řezbářství utíká ve volných chvílích k silovému sportu, kde patří ke špičce. „Tvořím podle materiálu a kolikrát ani nevím, co vznikne. Nejčastěji jsou to ale ženy, které jsou náročnější na zvládnutí," řekl Jiří Nekola.

Svému tématu zůstal věrný i na Dřevosochání pod Ralskem. Sochy žen a víl vznikají i pod rukama ostatních řezbářů.Lidé si je mohou prohlédnout každý den od deseti do pěti hodin. Vrcholným dnem sympozia ale bude neděle, kdy ve 14 hodin proběhne dražba plastik.

„Co se neprodá, dostanou Vojenské lesy a statky, které dřevěné sochy dávají podél cyklostezek. Prodalo se ale vždy všechno, tak uvidíme, jak dopadne letošní ročník. Jednu plastiku ale už mají zamluvené Vojenské lesy a statky pro svůj Lesnický den," dodal Pavel Tomášek.