Šest družstev složených ze žáků místních základních škol a také z Polevska a Skalice se převléklo do pestrobarevných triček svých týmů a přivítalo zahajovací „olympijský" oheň. Po celý týden se budou soutěžící utkávat na různých sportovištích po celém městě v deseti disciplínách, mezi něž patří například orientační běh, florbal či oblíbená lukostřelba.

Podle organizátorů z DDM Smetanka jde především o to, aby nejen v účastnících klání vzrostl zájem o sport jako volnočasovou aktivitu. Proto také přichystali prezentace jednotlivých místních sportovních oddílů a zájmových útvarů, které dětem nabídnou možnost zapojit se do jejich pravidelné činnosti.

Sportovního svátku se letos zúčastní více než tisícovka dětí, a to nejen z novoborských základních škol. V úvodu oficiálního zahájení se děti hájící barvy svých škol seřadily v prostoru náměstí, za vedení Novoborských mažoretek pak po vzoru olympioniků následovalo defilé školáků do jednotlivých sektorů. Tam si následně žáci vyslechli zahajovací proslovy pořadatelů a zástupců vedení města.

„Jsem upřímně rád, že se taková akce v Novém Boru koná a všem mladým sportovcům přeji úspěchy, krásné zážitky a radost z pohybu," pronesl mimo jiné starosta města Jaromír Dvořák, jenž 10. Novoborskou olympiádu dětí a mládeže také odstartoval.

Součástí programu úvodního dne novoborské olympiády bylo i zapálení tradičního ohně a důstojnou atmosféru sportovního klání podtrhla také národní hymna a vztyčení olympijské vlajky.

Mladí sportovci se pak do bojů o pomyslné cenné kovy mohli naladit během vystoupení akrobatického dua Hopsej z Prahy. To v prostoru náměstí Míru předvedlo adrenalinovou skákací show, kterou děti odměnily bouřlivým potleskem.