Louče osvítily hrobky starých rodů

Hrobky sklářských rodů v pátek navečer na starém hřbitově v Kamenickém Šenově osvítily plamínky loučí. Krásný efekt a mimořádnou atmosféru pro dušičkový večer připravilo v rámci akce Sonowské svěcení všech svatých místní občanské sdružení Sonow.

Lidé si zde také hned u vchodu na hřbitov mohli prohlédnout nově zrestaurovanou sochu nebo si zpříjemnit podvečerní rozjímání malým občerstvením v podobě koláčků, slaných šneků z listového těsta nebo grogu.

Márnice se mění na muzeum

Pamětní síní Eliase Palmeho, zakladatele výroby lustrů na území dnešního Kamenického Šenova, se má stát stará márnice. Objekt, který byl už před několika lety úplně na odpis, se tak stane maličkatým muzeem svítidel.

Na to, jak postupují práce jeho vzniku, se mohli během dne otevřených dveří na Dušičky přesvědčit návštěvníci. Mohli si také prohlédnout fotografie z letošních dobročinných prací na obnovu objektu. „Letos jsme díky příspěvkům nadací a dárců začali už druhou etapu obnovy márnice," řekl Václav Frömmel z občanského sdružení Na Výsluní, které márnici opravuje.