Zarůstám vousem a vlci už jdou sem, slyším je výt blíž a blíž. Text slavného songu by se teď mohl stát hitem na Českolipsku.

Fotopast, umístěná v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala, ležící zhruba jihovýchodně od Doks, totiž zachytila vlka. Minulou sobotu zhruba ve tři čtvrtě na osm ráno proběhl osamocený vlk místem, které fotopast střežila.

„Za poslední rok jsme měli různé poznatky od lidí i od pracovníků českolipského a mělnického muzea, byly to různé více či méně věrohodné zprávy. V posledních měsících už těchto poznatků ale bylo zřetelně více a byly věrohodnější, proto jsme se rozhodli instalovat fotopasti a hned asi po čtrnácti dnech se nám v jedné fotopasti podařilo vlka „ulovit"," popsal pro Deník Luboš Beran, zoolog a vedoucí oddělení ochrany přírody Správy CHKO Kokořínsko. Byl to on, kdo snímek vlčice ve fotopasti objevil.

„Stahoval jsem si snímky z pasti do foťáku, abych viděl, zda se něco zaznamenalo. A měl jsem obrovskou radost, že se to zdařilo. Za poslední dobu to byl pro mě jeden z největších pozitivních emocionálních zážitků," popsal Beran.

Má nacpané břicho. Možná čeká mladé

Pracovníci Správy odebrali také vzorky trusu, které poslali na analýzu DNA. Její výsledky nejsou zatím k dispozici. Z fotografie ovšem předběžně odhadují, že by se mohlo jednat o samici, která je gravidní. „Kolega z Ústavu biologie obratlovců v Brně si na fotografii první všiml, že zvíře má dost nacpané břicho. Mohlo by jít o graviditu, ale v tuto chvíli je to jen spekulace," zmínil Luboš Beran.

Fotopast zachytila vlka i v noci Nastražené fotopasti v oblasti Břehyně se podařilo vlka vyfotit také v noci, tentokrát to bylo 19. března ve 23.25 hodin. Na Českolipsku se o příchodu vlků mluví od roku 2007. Tehdy do České Lípy dokonce osobně přijel Willi Xylander, ředitel Státního přírodovědného muzea ve Zhořelci (Görlitz) a současně šéf vědecké skupiny, která se zabývá výzkumem a sledováním vlčí populace v Horní Lužici. Jeho vědcům se podařilo jednu skupinu odchytit a nasadit jim obojky s čipy.

Nezávisle na Správě CHKO Kokořínsko sledovali poznatky o výskytu vlků také pracovníci mimoňské divize státního podniku Vojenské lesy a statky. Podle nich jsou vlci jednoznačně dva. „Víme to jistě. Několikrát jsme je viděli. Je to dospělý vlk s dospělou vlčicí. Pohybují se v oblasti Ralska," potvrdil Jiří Janota, ředitel divize Mimoň.

Podle něj měl státní podnik o výskytu vlků poznatky necelý rok. Kromě trusu vycházel i z nálezů stržených kusů. „Šlo hlavně o daňčí zvěř a muflony."

Návrat vlků do severních Čech během včerejšího dne ve svých prohlášeních uvítala řada významných domácích ekologů či ekologických organizací. „Vlci jsou pro českou přírodu důležití. Pomáhají regulovat přemnoženou jelení zvěř a divoká prasata. Ze Slovenska i odjinud je známo, že tam, kde se vlci vyskytují, se mnohem lépe zmlazují mladé stromky, které jinde spásají přemnožení jeleni. Vlci tak pomáhají vytvářet v lesích rovnováhu a lesníkům snižují náklady na uměle budované oplocenky a další ochranu mladých listnáčů a jedlí," uvedl Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha.

Nastražené fotopasti v oblasti Břehyně se podařilo vlka vyfotit také v noci, tentokrát to bylo 19. března ve 23.25 hodin. Velmi obdobně se vyjádřil také ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. Ten zároveň upozornil, že za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci.

Odborníci ale upozorňují, že kvůli plachosti vlků je malá šance, že se lidé se zvířetem vůbec potkají. „Minimálně za posledních padesát let neexistuje v Evropě a zřejmě ani v Severní Americe žádný věrohodný důkaz o tom, že by vlci napadli člověka. Možnost, že vás napadne vlk, je mnohokrát méně pravděpodobnější než předpoklad, že vás napadne pes ve městě či na vesnici," upozornil zoolog Luboš Beran. „Dnešní vlci jsou už sice na civilizaci zvyklí, ale před člověkem jsou stále plašší. Není nutné se jich bát."

Vlk by útočil jen na samotě v noci

Podle Berana by si pozor měli dát pouze chovatelé hospodářských zvířat, která se pasou na místech hodně vzdálených od lidských sídel. „A to zejména v případě, že jsou zvířata na těchto odlehlých pastvinách ponechána i přes noc. Tam by útok vlka na zvířata mohl hrozit," zmínil zoolog.

„Pokud by chovatelé našli stržené zvíře, měli by to okamžitě ohlásit úřadům, v tomto případě městskému úřadu v České Lípě, a v případě CHKO na Správu CHKO. Doporučuji, aby vše nafotili a s ničím nemanipulovali. Pokud se prokáže, že jde o vlka, budou mít nárok na náhradu. Podmínkou je, že zvířata musí být v ohradě, jedno jaké, sice propustné pro vlka, ale omezující pohyb daných zvířat," dodal Luboš Beran.