Zazní několik výstřelů a k novoborskému Crystalexu míří policie a zásahová jednotka. Má informace o teroristickém útoku ve sklářské firmě a ozbrojení muži drží ve čtvrtém patře rukojmí. Přijíždí vozy záchranné služby i hasičský žebřík, který policisty vyváží na střechu budovy. Po napínavém souboji končí teroristé spoutaní a rukojmí jsou zachráněni, i když si někteří odnášejí lehká zranění a šok.

Takový scénář měl hlavní bod sobotních oslav 150 let fungování dobrovolné hasičské jednotky v Novém Boru. Během simulovaného nácviku se však nejvíce zapotili zdravotníci. Jedna žena z davu návštěvníků vzhledem k horkému počasí zkolabovala. „Toto jsme nečekali, ale náš tým záchranářů byl připraven a ženě se nyní už daří velice dobře,“ popsal s oddychem starosta dobrovolných hasičů David Sobotka.

Stovky návštěvníků vlastně po celý den nevěděli, kam se dívat dřív. Slavnost začala spanilou jízdou všech složek s technikou, na kterou dorazili i hasiči z Polska a Bavorska. Před budovou Crystalexu pak byly vozy k dispozici obdivovatelům. Nejvíce zvědavců se hemžilo kolem sanitky, která vypadá jako tank. „Sanitka váží třináct tun a je dlouhá sedm metrů, dostane se i do vody. Je to vlastně tank předělaný na sanitu,“ popisuje jeden ze záchranářů.

MEDAILE PRO VELITELE

Během bohatého programu došlo také k slavnostnímu ocenění hostů. Jednu z medailí převzal také velitel jednotky Josef Kočí, který je také nejdéle sloužícím hasičem v Novém Boru. „Absolutně jsem to nečekal, jsem u hasičů od mládí a byl jsem opravdu dojatý. Děkuji všem, co dorazili a hlavně Davidovi Sobotkovi. Akce dopadla skvěle a bavil se každý, kdo dorazil,“ řekl nejdéle sloužící hasič mezi dobrovolnými hasiči v Novém Boru Josef Kočí.

Dům dětí a mládeže Smetanka Nový Bor, který společně s hasiči slavil svých 25 let fungování, připravil spousty zábavy a soutěží pro děti. Rodiče i děti nejvíce nadchla zábava od hasičů ze Zákup, kteří vytvořili hřiště z pěny.

K oslavám patří dárky a těch dostali novoborští hasiči požehnaně. Mladí hasiči převzali vybavení na soutěže. Jejich dospělí kolegové dostali od německých hasičů sud piva nebo hasičský zvon. Ředitel HZS ČR Luděk Prudil jako poděkování předal hasičům pamětní stuhu. Slovy díků nešetřil ani novoborský starosta. „Toho, že denně zachraňují životy našich spoluobčanů, si nesmírně vážím. Je to důvod, proč je město zřizuje a podporuje. Finančně je podporujeme zhruba třemi miliony ročně, ale snažíme se i o další investice,“ řekl během oslav starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.