Každý, kdo si jabloň koupí, zachrání kousek kulturního dědictví po předcích. „Velmi nás překvapila velká vlna zájmu. Akci jabloně jsme spustili nyní počátkem jara, protože potřebujeme znát míru zájmu o jabloně, než začneme s procesem roubování stromků,“ sdělila manažerka projektu Pavla Růžičková z Geoparku Ralsko.

Vodovod. Ilustrační foto.
Dočkali se nového vodovodu. Ralsko nespoléhalo na dotaci

Zájemci si z nabízených odrůd mohou vybrat na webu geoparku. Cena za jednu naroubovanou jabloň je 300 korun. Stromy si majitelé certifikátů vyzvednou letos v říjnu v sídle geoparku v Mimoni. „Je potřeba do března odebrat rouby, aby se mohly jabloně v dubnu naroubovat, a pak budou do podzimu v péči sadaře, než si je budou moci zájemci vyzvednout,“ vysvětlila Růžičková. Geopark pak bude během roku majitele certifikátů informovat o tom, jak se stromkům vede.

Regionální odrůdy jsou často velmi specifické ovocné odrůdy, které měly svého času značný lokální význam. Právě v bývalých Sudetech se dodnes nachází množství starých stromů, které někdy neumíme odrůdově zařadit. Každá taková polozapomenutá odrůda je svým způsobem originál, má svou specifickou chuť, vůni i vzhled. Podstatnou předností zachráněných odrůd je jejich odolnost.

Staré jabloně v Geoparku Ralsko.Zdroj: Aleš Fribl

„Jabloně, ze kterých pocházejí rouby, přežily v Ralsku bezmála 80 let bez jakékoliv péče, vystaveny rozmarům počasí, drsným podmínkám, chorobám a škůdcům, o třech armádách nemluvě,“ upozornila Růžičková. Podle ní jsou oproti těm ralským současné moderní odrůdy prodávané v supermarketech fádní: „Jsou na první pohled krásné, aby se daly dobře skladovat a vydržely transport, ale mnohdy postrádají to hlavní jedinečnou chuť.“

Dvůr Medný.
FOTO: Geopark Ralsko vydal nového průvodce pro cyklisty

Pro obecně prospěšnou společnost Geopark Ralsko celou oblast zmapoval nadšenec a zahradník Vlastimil Kocourek ze Cvikovska, který se o staré odrůdy zajímá. Vyjížděl do terénu a hledal ve vytipovaných lokalitách ovocné stromy. Zaznamenával je do mapy, označil, důkladně nafotil a posbíral vzorky plodů.

POMOHLI MU KOLEGOVÉ

„Potom jsem se plody pokusil určit podle starých pomologických atlasů, ale bez valného úspěchu. Tak jsem s plody začal jezdit po různých pomologických seminářích a výstavách, jakými jsou například ovocné dny v německém St. Marienthalu, seznamoval jsem se s pomology, kteří mně pomohli určovat nasbírané plody,“ vzpomínal Kocourek.

Potěšila ho i setkání s nadšenými lidmi, co jim nejsou staré odrůdy lhostejné. „Je fajn, že se vcelku daří oprašovat toto dědictví našich předků. Díky přeshraniční spolupráci se také zlepšuje vzájemná výpomoc u nás hlavně mezi německými a českými pomology,“ dodal Kocourek.

Demolice v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku.
Zničené Ralsko by se mohlo stát modelem pro život ve 21. století

Geopark Ralsko vznikl v roce 2016 a stal se součástí národních geoparků. Leží na území bývalého vojenského prostoru a zabírá území o rozloze 294 kilometrů čtverečních. Jedním z hlavních úkolů správy geoparku je monitoring a ochrana místních přírodních, geologických, technických, kulturních, archeologických, historických a dalších památek, především ochrana jedinečného rázu krajiny tohoto regionu.