Grilování patří k létu. Otevřený oheň s sebou však nese svá rizika. Lidé by proto měli být opatrní a dodržovat všechna bezpečnostní pravidla. Zároveň by měli brát ohled i na své sousedy. A to obzvlášť, pokud nemají zahradu a rozhodnou se grilovat třeba na balkoně.

„Minulé pondělí jsme vyjížděli v České Lípě na sídliště Lada, kdy nám byl ve třetím patře hlášen kouř z bytu. Jak se nakonec ukázalo, šlo právě o grilování,“ uvedla mluvčí hasičů Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Ilustrační foto.
Chmelové brigády jsou zážitek

Grilováním na balkoně lidé zákon neporušují. V případě požáru však veškerá odpovědnost padá na majitele grilu. Při vzniku požáru kvůli nedodržení bezpečnostních předpisů od výrobce grilu může být s majitelem zahájeno i správní řízení pro porušení předpisů o požární ochraně.

VYSOKÉ RIZIKO

Důležité je proto řídit se bezpečnostními pokyny a používat vhodný typ grilu. „Obecně platí, že nejrizikovější jsou grily na tuhá paliva. Není možné vyloučit vylétnutí žhavého uhlíku,“ řekla Štrauchová a vysvětluje, že v domácnosti se vyskytuje spousta hořlavého materiálu, jako jsou závěsy nebo dřevěný nábytek, a riziko požáru je tak poměrně vysoké. V Libereckém kraji jsou takové požáry naštěstí ojedinělé.

Jak grilovat bezpečně?
● Dbejte na správné umístění grilu. Určitě by měl být na stabilní podložce, kde nehrozí jeho převrácení.
● Hlídejte oheň, aby se nevymkl kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření. Vhodné je mít u grilu pár rukavic, rozprašovač s vodou, láhev s vodou či hasicí sprej.
● V průběhu grilování i po něm hlídejte hlavně malé děti. Pozor na konzumaci alkoholu. Nikdy to nepřežeňte a dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu okolo grilu.

Se zákonem je to jinak v případě sousedských vztahů. Podle něj je totiž nepřiměřené vnikání kouře nebo pachu na cizí pozemek omezením vlastnického práva. Ten, kdo je tímto způsobem rušen, může jít se stížností až k soudu.

Ilustrační foto.
V Lípě bude víc kontejnerů na drobná elektrozařízení a baterie

Problémy způsobuje i rušení nočního klidu. Sešlost na zahradě nebo balkoně se často může protáhnout až do pozdních hodin. Jakmile se ale ručička přehoupne přes večerní desátou, lidé se mohou obrátit na policii. „Sousedé si většinou stěžují na oslavy, kdy jsou účastníci příliš hluční. Pak stačí, aby hlídka strážníků dojela na místo, upozornila společnost, že příliš hlučí a oni se zklidní nebo přemístí dovnitř, kde pak už nikomu nevadí,“ řekla mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková.

Pavlína Černá