To je Grýša alias Luigi alias Zdeněk Žigo. Rom, zbavený svéprávnosti, pomáhá ve sklárně Ajeto a patří mezi nejznámější postavičky Nového Boru. S Ajetem a městem pod Klíčem už splynul tak neodmyslitelně jako perník s Pardubicemi.

„Grýša má velkou potřebu pomáhat. Když někomu na Hřebence, kde jeho rodina bydlela, přivezli uhlí, tak on tam hned běžel a chtěl ho pomáhat skládat," vzpomíná Petr Novotný, jeden ze spolumajitelů sklárny Ajeto, který zná Grýšu už z doby jeho dětství.

Grýša alias Luigi alias Zdeněk Žigo. Rom, zbavený svéprávnosti, pomáhá ve sklárně Ajeto a patří mezi nejznámější postavičky Nového Boru.Přes touhu pomáhat se Grýša dostal i do sklárny. Pořád se motal u pece, kterou mělo Ajeto ve svém někdejším galerijním domě v Novém Boru. „Všechny sklárny měly vždycky problémy s takzvanými zadáky, kteří musí držet formu nebo odnést sklo do temperovny na chlazení. Zadáci vždycky často marodili nebo z jiných důvodů chyběli. A někdo tehdy jednou řekl, že by to mohl dělat Grýša, když nám pořád chce pomáhat. Nebylo to ale tak, že bychom ho zaměstnali, to ani nejde, ale od té doby je prostě s námi," vzpomíná Novotný.

Grýša na žádné významné akci v Novém Boru i okolí nechybí, většinou se tam pohybuje v doprovodu VIP osobností a na facebooku má svůj profil, který zvedne náladu i největším pesimistům.

Pojedeš na tábor

„On sám má opravdu pořád dobrou náladu, takže všichni ho mají rádi. A skutečně nám tu pomáhá. Zadrží formu, to se naučil. Občas ale náhle přestane a třeba zničehonic dělá psa," vypráví Novotný.

Vloni Ajeto o Grýšu málem přišlo. Umřela totiž jeho maminka, u které do té doby bydlel. Grýšova sestra, která se stala jeho zákonným zástupcem, v dobré víře sehnala pro bratra místo v Ústavu sociální péče na Děčínsku.

Protože nikdo nevěděl, jak to Grýšovi nejlépe sdělit, řeklo se mu, že pojede na tábor. „Samozřejmě jsme to sledovali, jeli jsme za ředitelkou ústavu, jestli je všechno v pořádku. Ale ukázalo se, že Grýša není hlupák. Došlo mu, že tábor by měl skončit a nekončí a prohlásil, že chce domů," popisuje Petr Novotný.

Grýša alias Luigi alias Zdeněk Žigo. Rom, zbavený svéprávnosti, pomáhá ve sklárně Ajeto a patří mezi nejznámější postavičky Nového Boru.

A tak se domluvilo náhradní řešení. Slavný sklář Novotný přenechal Grýšovi malý byteček se zázemím, který měl ve svém sklářském komplexu v Novém Boru. Grýša teď bydlí tam a jeho sestra za ním denně dochází.

S Grýšou je spojená celá řada veselých historek. Na internetu koluje jeho prezidentský novoroční projev, ve kterém Grýša pronáší svou zdravici, z níž jsou ovšem srozumitelná jen dvě slova: „Tak přátelé…"

Jeho facebookový profil je plný fotografií, na kterých je zachycený se známými osobnostmi. Na jedné ve společnosti Václava Havla objímá Bořka Šípka, fotil se také s Helenou Vondráčkovou, René Roubíčkem, skamarádil se s britským výtvarníkem Peterem Laytonem.

„Když se jelo někam na výlet, Grýša jel vždycky s námi. A Bořek (Šípek) ho bral často s sebou. Naposledy ho vzal na natáčení zábavného pořadu do televize. A tam to Grýša zase všechno, jak to umí jen on, zvoral," směje se Novotný.