Po velké snaze konečně mimoňský gympl sklidil ovoce. V sobotu ředitelka sdružení Fairtrade Česka a Slovenska předala ředitelce gymnázia titul Fairtradová škola. Slavnostní akt proběhl v rámci divadelního odpoledne v Kulturním domě v Brništi, kde studenti z gymnázia připomněli 400. výročí úmrtí dramatika Williama Shakespeara nastudováním jeho poslední hry Bouře.

Na divadelní představení a ocenění novým titulem zavítal také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, místostarosta České Lípy Juraj Raninec, starosta Brniště Ivan Pastorek a jeden speciální host. „Rád bych zde přivítal osobu, které patří velké díky. Byli jsme nesmírně vděční, když jsme dostali kladnou odpověď na pozvání od Jiřího Joska, českého překladatele Williama Shakespeara, jehož překlad naši studenti použili," uvedl moderátor akce. Hru připravil studentský divadelní soubor Dívčí amatérský divadelní ansámbl.

Před tím, než začalo divadelní představení, přišla na jeviště ředitelka sdružení Fairtrade Česka a Slovenska Hana Chorváthová, aby po dlouhé cestě, kterou muselo mimoňské gymnázium absolvovat, předala do rukou ředitelky gymnázia Emilie Ráčkové titul Fairtradové školy. Status Fairtradová škola mohou získat školy na všech úrovních vzdělávacího systému. Musí být však vidět, že žákům a studentům není život obyvatel zemí třetího světa lhostejný. „U tohoto gymnázia jsme hodně oceňovali způsob aktivit. Opravdu jsem měla pocit, že nejen žáci, ale i učitelé se v této oblasti stále vzdělávají a věnují se mu," říká Hana Chorváthová.

Tzv. férový obchod na gymnáziu v Mimoni podporují například prodejem kávy vyrobené farmáři v Tanzanii, kvalitní čokolády nebo sušenek s výraznou příchutí zázvoru vypěstovaného v Indii. Téma fairtrade začlenili učitelé také do školního vzdělávacího programu.

Co je fair trade?Jedná se o způsob obchodu, který poskytuje pěstitelům a řemeslníkům ze zemí globálního Jihu možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Výrobci v rámci systému fair trade dostávají za svou práci výkupní cenu, která odpovídá nákladům na pěstování či výrobu a zároveň umožňuje důstojné živobytí. Fair trade zaručuje férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv nebo šetrnost k životnímu prostředí.

Studenti z gymnázia připomněli 400. výročí úmrtí dramatika Williama Shakespeara nastudováním jeho poslední hry Bouře.