Řada dětí zamíří o prázdninách k prarodičům, na letní tábory nebo na dovolenou s rodiči. Prázdniny dětí z Dětského domova se školou v Hamru na Jezeře rozhodně nejsou o nic chudší.
„Některé děti jedou domů, snažíme se, aby jich bylo co nejvíce, to ale samozřejmě záleží především na zájmu rodičů nebo jejich příbuzných. Někteří svěřenci jezdí domů třeba jen na chvíli, ale pak se vracejí zpátky, jiní nemají vlastně ani kam jet, a tak tu zůstávají celé prázdniny,“ řekl ředitel hamerského dětského domova Václav Konopiský.
Letos na prázdniny do svých rodin či k příbuzným odjela více než třetina dětí. Ti, kteří zůstali pobývají v Hamru, ale byli také v Krkonoších a Jizerských horách, v Heřmanicích a podle Václava Konopiského pojedou i do Českého ráje.
„V Krkonoších a Jizerských horách děti bydlí v chatkách, snažíme se, aby si prožily ten správný tábornický život, nebo jezdí na kolech, podílejí se i na přípravě společného jídla. Chceme, aby si to děti užily, když nemohou být u svých příbuzných,“ povyprávěl Václav Konopiský. Stalo se, že se vyskytla poněkud paradoxní situace, kdy jedna dívčina odmítla jet domů s tím, že si přeje zůstat v Hamru. Ale to se podle ředitele stává jen výjimečně, většina dětí si přeje jet domů.
A jak tráví svěřenci ředitele Konopiského čas, kdy zůstávají v Hamru? „Chodíme se koupat, pokud je hezké počasí, provozujeme turistiku, nebo nejrůznější sporty. Proto asi máme tak dobré výsledky na olympiádách dětí z dětských domovů a výchovných ústavů, kterou jsme už třikrát po sobě vyhráli,“ usmál se ředitel.
Pro některé obyvatele jsou prázdninové týdny poslední, které v tomto domově tráví. Tak jako pro Jirku Hrona. „Byl jsem tu tři roky a odcházím do jiného zařízení do Chvalčova na Moravě, kde se budu učit lesníkem. Nechce se mi odsud, zvyknul jsem si tady a ještě pojedu s ostatními do Českého ráje. To bude taková moje rozlučka,“ svěřil se trochu smutný Jirka.
Život v domově ale půjde dál a i v nadcházejícím školním roce čeká obyvatele hamerského dětského domova spousta akcí. „Budeme mít mnoho pobytů v přírodě, brigád, přijde také škola, která je sama o sobě časovou náplní. Budeme se účastnit brigád v okolí domova a také v obci a další,“ uzavřel Václav Konopiský.

Další zprávy z českolipského regionu