Stěhování do České Lípy čeká kolem dvaceti klientek z Domova Sluneční dvůr v Jestřebí. Ty by měly nejdéle do tří let vyměnit ústavní izolované bydlení za téměř samostatné v nových domcích na českolipských starých Ladech. Jejich začlenění do běžné společnosti proběhne v rámci transformace ústavů pro mentálně postižené v Libereckém kraji.

Větší samostatnost pro ženy

Právě ve prospěch hejtmanství odsouhlasili českolipští zastupitelé kupní smlouvu na pozemky za zhruba 640 tisíc korun. „Na nich postaví domky, kde budou ženy bydlet v samostatně v oddělených bytech. Budou si sami vařit, uklízet a v maximální možné míře se o sebe starat samy," popsala mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová s tím, že s ohledem na míru postižení budou mít čtyřiadvacet hodin denně k ruce ošetřovatelky.

Jestřebský Domov Sluneční dvůr je společně s ústavy v Mařenicích a Jablonci nad Nisou součástí pilotního projektu za 170 milionů korun. Jeho hlavním cílem je přestěhovat více než stovku klientů z izolovaných velkých ústavů do menšího bydlení a takříkajíc mezi lidi.

Proces začal v kraji stejně jako v celé republice už v roce 2007. Od té doby se snížil počet klientů v ústavu, podmínky se zlepšily. „Řada klientek se vrátila do rodin, některé žijí v chráněných bytech," řekl před časem ředitele Domova Sluneční dvůr Pavel Kos.

V současnosti zůstává v Jestřebí kolem padesáti žen z původních pětaosmdesáti. Méně klientek mají i v Mařenicích. Ty, které zůstaly, čeká v budoucnosti stěhování do Nového Boru a Cvikova.

Změnit pohled veřejnosti

Nejde ale jen o změnu bydlení postižených žen k lepšímu. Projekt jim má umožnit navazovat běžné vztahy, a pokud to půjde, tak i pracovat. Součástí je i snaha změnit pohled běžné veřejnosti na postižené a jejich místo ve společnosti.

Myšlenku už před časem podpořili českolipští zastupitelé, když schválili prodej pozemků Libereckému kraji. „Zaslouží si žít plnohodnotný život v důstojných podmínkách a ne zavřené v ústavu. Těší mě, že se nám podařilo najít vhodné pozemky, na kterých budou moci nové domky pro handicapované ženy stát," zhodnotila starostka České Lípy Hana Moudrá.

V některých obcích na Českolipsku ale záměr narazil na odpor lidí, a to konkrétně v případě Slunečního dvora. Nakonec se podařilo kraji získat pozemky na výstavbu domků pro tamější klientky jinde. Oproti tomu žádné problémy s budoucí integrací žen neměl ústav v Mařenicích. V jejich případě se kraj velmi rychle dohodl se zastupiteli v Novém Boru a Cvikově.

Transformaci ústavů financuje ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím evropských peněz. Do projektu je zařazeno 32 zařízení ze všech krajů a měl by vyjít na 1,3 miliardy korun. Důstojnějšího bydlení, ale i života by se mělo dočkat na 3800 klientů sociálních ústavů nejdéle do června 2015.