Velké cvičení jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému se konalo ve středu dopoledne ve Stráži pod Ralskem. Před několika dny se na místní silnici odehrála simulovaná kolize tahače s cisternou plnou chlóru. Ten po nehodě unikl z vozu ven. Ve středu se sešli jednotliví členové štábu a velitelé zásahu a vyzkoušeli si, jak v takové situaci mají postupovat.

Mrak se hnal na město

,,Po simulované nehodě jsme okamžitě vyhlásili poplach druhého stupně, na místo dorazilo jedenáct hasičských jednotek. Situaci komplikoval chlorový mrak, který se vytvořil nad cisternou a vítr ho hnal do města. Na středečním cvičení jsme diskutovali nad nejlepším možným řešením vzniklé nasimulované situace a vyzkoušeli jsme si spolupráci všech složek systému,“ řekla mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Po nehodě vytyčili hasiči kolem cisterny nebezpečnou zónu a vytvořili ochrannou vodní clonu z deflektorů. Při středečním cvičení se sešli jednotliví členové štábu a velitelé zásahu. Do něj patří zástupci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, Policie ČR, Státního podniku Diamo, Báňské záchranné služby, Městské policie. Cvičení se taktéž zúčastnila starostka Stráže pod Ralskem Věra Reslová.

,,Jako první jsme městským rozhlasem sdělili občanům, že se stala nehoda a že se mají schovat do úkrytu a zavřít okna. Také jsme vyzkoušeli, zda fungují všechny sirény. Další věcí, kterou jsme museli udělat, bylo upozornit veškeré velké subjekty v blízkosti místa nehody na vzniklé nebezpečí. Prověřili jsme tak, zda určená telefonní čísla fungují,“ popsala opatření Zdenka Štrauchová.

Mezi další opatření patřilo uzavření celé oblasti, které měli na starosti policisté. Hasiči se naopak snažili s pomocí starostky vytipovat vhodné hydranty k hašení havárie. Kvůli jejich velké vzdálenosti ale nakonec hasiči zvolili kyvadlovou dopravu vody z blízké nádrže Horka.

,,Další povinností hasičů při takovéto nehodě je v blízkosti zamořené oblasti kontrolovat vodu, zda není kontaminovaná. Také musejí zjistit, jestli se dá zbytek chloru z nádrže odčerpat,“ vysvětlila tisková mluvčí Štrauchová.

V případě středeční simulace museli nakonec celou cisternu pomocí jeřábu a velkého tahače odvézt na specializované pracoviště Diama. Tím byl celé nebezpečí zažehnáno.

,,Smyslem dnešního cvičení bylo poradit se co dělat v jaké fázi řešení nehody, co nejdřív a co potom. Vypracovali jsme určitý scénář, podle kterého budeme v případě opravdové nehody postupovat. Pracovníci Diama nás ujistili, že je téměř nemožné, aby k takovéto havárii došlo. Ale nikdy neříkej nikdy a my chceme být připraveni,“ podotkla Štrauchová.

#nahled|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1103_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1103.jpg|Do cvičení se zapojilo jedenáct hasičských jednotek, policisté i záchranáři.#
#nahled|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1104_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1104.jpg|Do cvičení se zapojilo jedenáct hasičských jednotek, policisté i záchranáři.#
#nahled|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1105_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1105.jpg|Do cvičení se zapojilo jedenáct hasičských jednotek, policisté i záchranáři.#
#nahled|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1106_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/7/cb/straz_cviceni_hasici_unik_chlor_simulace_chemici_1106.jpg|Do cvičení se zapojilo jedenáct hasičských jednotek, policisté i záchranáři.#