Sto let republiky se rozhodli originálně oslavit hasiči z Libereckého kraje. V červnu chystají v hlavním městě předvést největší hasičkou fontánu na světě. K velkolepé akci zvou hasiče z celé republiky.

„Fontánu na motivy Smetanovy symfonické básně Vltava z cyklu Má vlast vytvoří více než tisíc hasičů ze všech krajů České republiky,“ říká mluvčí HZS Libereckého kraje.

SVĚTELNÝ KONCERT

V prostorách mezi Jiráskovým a Palackého mostem se řeka Vltava díky hasičským stříkačkám doslova vzedme do vzduchu a za doprovodu světel a hudby vytvoří unikátní vizuální zážitek, kdy se před diváky odehraje světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody v jednom okamžiku.

Fontána byla vrcholem Hasičských slavností.
FOTO, VIDEO: Hasičská fontána v novém hávu nadchla stovky diváků

Za celou akcí stojí spolek Hasičská fontána, který založili hasiči z Českolipska, Jiří Havner ze Skalice u České Lípy, David Sobotka a Boleslav Lang z Nového Boru a senátor a starosta Okrouhlé Jiří Vosecký, kteří mají s pořádáním hasičských fontán dlouholeté zkušenosti. K zajištění Pražské fontány, která proběhne 2. června, je dle předběžného scénáře zapotřebí asi 200 pětičlenných družstev. Organizátoři vyberou účastníky tak, aby byly zastoupeny všechny okresy České republiky. Zájemci se mohou až do konce února hlásit prostřednictvím webu www.hasicskefontany.cz.

Nápad na hasičskou fontánu se zrodil před více než třiceti lety v Novém Oldřichově na Českolipsku a dle originálního motivu Františka Pavelky st. a Huberta Hatwiga z Weisskolmu ji místní i další sbory hasičů pořádají dodnes.

Stovka malých hasičů z Českolipska se zapsala do české knihy rekordů s unikátní hasičkou fontánou, kterou dětské sbory předvedly na koupališti v Novém Boru.
KRÁTCE: Fontána vynesla zápis do knihy rekordů