Sokolov, Ústí nad Orlicí, Písek, Horažďovice, Přerov, České Budějovice, Český Krumlov, Trmice, Boleradice, Kroměříž, Žďár nad Sázavou, Dobronín, Praha. To je jen stručný výčet míst, ze kterých do České Lípy přicházejí reakce na zprávu o onkologickém onemocnění divadelního autora, režiséra a herce Františka Zborníka.

Informace o jeho nemoci a komplikované a drahé léčbě vzbudily obrovskou vlnu solidarity mezi divadelními soubory ze všech koutů Česka. Pro principála českolipského divadelního klubu Jirásek se teď hrají benefiční představení napříč republikou, jeho příběh už zaznamenávají také média daleko za hranicemi Českolipska.

„Divadelníci odehrají benefici pro vážně nemocného kolegu," informuje na své titulní straně například Sokolovský deník a stejný článek přebírají také noviny v Chebu a v Karlových Varech.

Pomoc dobrému člověku

„Náš divadelní soubor Divadlo bez zákulisí se rozhodl odehrát ve prospěch transparentního konta na léčbu Františka Zborníka plánované představení jako benefiční. Odehrajeme jej už v pondělí 13. ledna a prosíme o pomoc formou účasti na tomto představení všechny kolegy ze spřátelených okolních souborů, všechny ty, kdo Františka znají i ty, kdo chtějí pomoci dobré věci a dobrému člověku," řekl pro Deník režisér místního Divadla bez zákulisí Martin Volný.

Sokolovští připomínají, že Františka Zborníka dobře znají jako lektora jejich divadelního festivalu Sokolovská čurda. „Jezdí k nám pravidelně již mnoho let a jeho rozborové semináře jsou velkým přínosem a poučením pro všechny účastníky," doplnil Volný.

Na webu Amatérská scéna.cz „visí" desítky dalších reakcí. Dá se z nich vyčíst, že pro Františka Zborníka se budou hrát mimo jiné představení Komedie o hvězdě nebo Jo, není to jednoduché, benefiční také bylo představení filmové podoby známých Čtyř dohod.

Třiašedesátiletému Františku Zborníkovi diagnostikovali lékaři zhoubný nádor. „Ten je ale tak speciální povahy, že jedinou nedevastující léčbou je ozáření protonovými paprsky v Proton centru na Bulovce. VZP však tuto léčbu neproplácí, nemá na tu zvláštnost šuplík. Celková částka za měsíční léčbu činí 489 770 Kč, to ve Františkových finančních možnostech není," popsali problém členové rady českolipského DK Jirásek v dopise, který nyní obíhá světem divadelních ochotníků.

Do pomoci Františku Zborníkovi se pochopitelně zapojují i domácí ochotníci. Na transparentní účet, který mu zřídili, poslali výtěžek z vyprodaného silvestrovského Improtyjátru v Jiráskově divadle, na pátek 17. ledna chystají další benefici do Městského divadla v Novém Boru. Podle informací Deníku se připravuje i benefiční představení, které by mělo v České Lípě odehrát spřátelené Rádobydivadlo Klapý.

PhDr. František Zborník • narodil se v roce 1950
• patří mezi ikony amatérského divadla v Česku, proslavil se v 80. letech jako vůdčí osobnost ochotnického souboru Šupina ve Vodňanech
• v letech 1990 – 94 byl starostou Vodňan
• spolupracoval s profesionálními soubory (Jihočeské divadlo České Budějovice, ABC Praha,… )
• byl ředitelem Národního informačního a poradenského centra pro kulturu, šéfem odboru umění a knihoven na ministerstvu kultury
• je autorem celé řady divadelních i rozhlasových her a knih pro děti
• žije v České Lípě,  je předsedou DK Jirásek, pracuje jako dramaturg kulturního centra v Liberci – Vratislavicích
• jak pomoci: transparentní konto Franta 250 051 68 03 / 2010