V pátek se na českolipském židovském hřbitově rozpovídal o historii místa, židovství na Českolipsku a o výročí nechvalně proslulých událostí, které těsně předcházely konci druhé světové války.

Před 71 lety pojížděl Českou Lípou transportní vlak, který vezl židovské vězně nacistického režimu. Sedmnáct z nich vynesli na místním nádraží z vlaku mrtvé. Doufejme, že netušili, jak byli blízko ke svobodě.

Nad pozůstatky mrtvých se poprvé zavřela zem poblíž lesa u Sosnové, kam je nacisté provizorně pohřbili. Díky pověstné pečlivosti nacistických důstojníků dnes můžeme znát jména všech obětí. I na samém sklonku války v nich totiž zůstala snaha o přesné vedení administrativy.

Těla nebožtíků byla exhumována jen pár měsíců po konci války a byl jim dopřán důstojný odpočinek na novém židovském hřbitově. Byli pochováni na místě těsně sousedícím s dnešním učilištěm.

Roku 1973 se tehdejší aparát rozhodl tuto část hřbitova zrušit a nedlouho na to začal také konat. Za své vzal i velký památník události.

Připomínky se události dostalo až s odhalením nového památníku v areálu základní školy. Ten tvoří jeden velký náhrobek se jmény obětí a sedmnáct menších s židovskými hvězdami.

To vše a mnoho dalšího se od Ladislava Smejkala dověděla početná řádka návštěvníků, kteří zároveň mohli uctít památku mrtvých položením připravených kamínků na náhrobek. Akci uspořádalo město Česká Lípa společně z děčínskou Židovskou obcí a Vlastivědným spolkem Českolipska.