23:50 - Ploučnice ve Stráži pod Ralskem vystoupala v neděli kolem jednadvacáté hodiny na 183 centimetrů. Od té doby voda pozvolna klesá. Před půlnocí už byla na hranici pro 3. SPA  (ohrožení), tedy na 170 centimetrech. Stoupat v posledních hodinách přestala Ploučnice také v Mimoni, kde se už od 22.30 drží na 156 centimetrech. Mírně klesá i Panenský potok v Pertolticích, který dosáhl svého dosavadního maxima - dvou metrů - kolem osmé večer. Od té doby potok kles o dva centimetry.

Kde voda mírně stoupá, to je na dolním toku Ploučnice v České Lípě. K vyhlášení druhého povodňového stupně jí tu chybí pět centimetrů.

22:50 - Vláda vyhlásila nouzový stav. Ten platí od 21. hodiny pro všechny kraje s výjimkou Pardubického. Nouzový stav umožňuje efektivnější provádění konkrétních záchranných prací a odstraňování povodňových škod.

V reakci na to svolal liberecký hejtman Martin Půta (SLK) na pondělí 3.6. jednání Krizového štábu Libereckého kraje na brzkou ranní hodinu. Aktuálně je v kraji nejkritičtější situace ve Višňové. "Po dohodě s krajskými hasiči a záchranáři bude od 23. hodiny ve Višňové umístěna posádka Rychlé lékařské pomoci a zajištěna přednemocniční péče pro místní obyvatele," řekl Martin Půta. Ten doplnil, že v průběhu noci budou monitorovat stavy toků po celém kraji.

22:45 - Stav ohrožení platí na Panenském potoce ve Velkém Grunově a Pertolticích. Hladina vody tu kolísá na 2 metrech.

Se 181 centimetry se na třetím povodňovém stupni drží Ploučnice ve Stráži pod Ralskem. Obdobně je na tom řeka i v nedaleké Mimoni, kde voda sahá na 155 centimetrů.

Na výši hladiny v Ploučnici se kromě současného počasí odráží situace na vodní nádrži ve Stráži pod Ralskem.  Podle serveru Povodí Ohře se tu kolem 21. hodiny výrazně zvýšil odtok, valilo se z ní kolem 430 kubíků vody za vteřinu. Za normálních okolností tu přitom odtéká v průměru kolem 46 kubíků za vteřinu. Po 22. hodině vodohospodáři snížili odtok na 280 kubíků za vteřinu. Aktuálně nádrž v sobě drží 890 tisíc kubíků vody, té sem přitéká 250 kubíků za vteřinu.

19:25 - "Trojka" platí od 18. hodiny také na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem.

Od rána mají za sebou hasiči v kraji již 45 technických zásahů. K čerpání vody ze sklepa základní a mateřské školy byli hasiči přivoláni v 18:26 hodin na Prácheň u Kamenického Šenova. Popadané stromy hasiči odstraňovali například v části obce Újezd nebo v Dolní Libchavě.

Zdroj: Youtube

16:59 - Dobrá zpráva: silnice v Horní Libchavě byla před několika minutami zprůjezdněna.

16:50 - Českolipsko má další STAV OHROŽENÍ! Třetí stupeň povodňové aktivity je vyhlášený také na Ploučnici v Mimoni. „Povodňová opatření vybudovaná v minulých letech jsou ale tak kvalitní, že k žádnému ohrožení osob či majetku navzdory třetímu povodňovému stupni, zatím nedochází," řekl starosta Mimoně František Kaiser. „Jediným krizovým místem je lávka pod Letnou, kde nám jde voda přes lávku. Místem prochází pěší spojka mezi sídlištěm na Letné a sídlištěm pod Ralskem a tuto pěší spojku jsme už v šest hodin ráno uzavřeli," informoval starosta Kaiser.

16:01 - Aktuální zprávy z Velkého Grunova: Přímo ve svých domech lidé ohroženi nejsou. „V nejhorších případech se voda dostala k zápraží domů. Jsou zaplavené zahrádky, nivní louky v okolí vsi a některé místní komunikace," popsal aktuální situaci ve Velkém Grunově Jiří Pastorek, starosta Brniště, pod které Velký Grunov spadá. „Hlavní silnice v obci je průjezdná, není zaplavená. Zdá se, že hladina velice malinko opadla, tak věříme, že tak bude pokračovat. Výhled je ale stále nejistý," dodal starosta.

15:27 - Pozor! Na silnici I/9 na obchvatu Nového Boru se propadla silnice. Průjezd jen se zvýšenou opatrností. Zatím je na místě podle všeho stržená krajnice, ale hrozí propadnutí silnice, která je podemletá vodou.

15:06 - Velký Grunov a Pertoltice "plavou". Voda z Panenského potoka se dostává do domů. Naopak Svitávka zatím zůstává v korytu. „Louky kolem Velenic jsou ale zatopeny. Ještě že tak, protože pojmou hodně vody. Zatím jsou tedy předpovědi pro Zákupy příznivé," řekl starosta Zákup Radek Lípa. „Řeku pravidelně kontrolujeme a hlídáme i tok nad námi, jsme ve spojení s obcemi nad námi. Sledujeme hlavně Boberský potok, který je přítokem Svitávky, ten je také v normě. Zatím tedy nejsou obavy na místě," dodal starosta.

Železniční trať mezi Českou Lípou a Libercem je v úseku Křižany – Rynioltice uzavřená. Velká voda trať podemlela a v místě funguje náhradní autobusová přeprava. Zároveň nejezdí vlaky na litoměřické trati v úseku Česká Lípa – Blíževedly. Důvodem ale nejsou záplavy, nýbrž dlouhodobě plánovaná výluka kvůli opravám na trati

13:42 - Ve Velkém Grunově jsou zatopené části místních komunikací. Podél toku Panenského potoka se voda rozlila do zahrad a především v dolní části Velkého Grunova se dostala i do některých domů. Řeka Ploučnice je stále na 2. povodňovém stupni a pomalu se blíží jakve Stráži pod Ralskem tak Mimoni ke třetímu.

13:03 - Stav ohrožení - třetí povodňový stupeň - mají vyhlášený také Volfartice. „Domy zatím zatopené nejsou, ale máme už několik zatopených sklepů a momentálně na nejohroženějších místech stavíme bariéry z pytlů," uvedla starostka Volfartic Marie Bernatová. Podle ní je půlka vesnice odříznutá. „Jde o tu část přístupnou od silnice z Horní Libchavy. Ta už je uzavřená a i u nás je neprůjezdná," uvedla starostka.

Jediné spojení ven z Volfartic je tak možné ve směru na Žandov. „Zatím se tam projet dá, ale není jisté, jestli to vydrží dál," řekla Bernatová. Průjezdnost silnice potvrdil také starosta Žandova Zbyněk Polák. Podle něj možná bude na tuto silnici vyhlášený zákaz průjezdu. „Ale zatím pod vodou není," potvrdil starosta. Žandov má vyhlášený zatím 1. stupeň povodňové pohotovosti. „Jsme na tom podobně jako okolní obce," dodal Polák.

12:08 - Ploučnice ve Stružnici se už rozlila do zahrad.

1. stupeň povodňové aktivity platí v Božíkově na Svitávce. „V Zákupech ho očekáváme za několik málo hodin. Jedná se o stav bdělosti, bezprostřední nebezpečí nehrozí," popisuje aktuální situaci v Zákupech starosta Radek Lípa. „Řeku společně s hasiči pravidelně kontrolujeme, a to i přes noc. Bohužel vzhledem k neustálému dešti řeka půjde nahoru, koryto by ale neměla opustit, pokud někde něco nepraskne," dodává. Půda je ale podle jeho slov přesycená vodou, na polích a loukách jsou jezírka, která se můžou protrhnout a způsobit lokální záplavu, či zatopení sklepů. „Snažíme se vše zmonitorovat. Kamenický potok je také zatím relativně v pořádku," říká starosta. V případě jakýchkoliv problémů v Zákupech volejte 775 750 021, 606 727 673, 775 275 489.

11:51 - Silnice v Pertolticích pod Ralskem je částečně zaplavená - očekávejte zdržení.

11:36 - Šporka v Dolní Libchavě se dostala na třetí povodňový stupeň - stav ohrožení. Hasiči pomáhají s pytlováním. Pro pytle si obyvatelé mohou dojít na autobusovou zastávku v Dolní Libchavě! „Hladina je na 190 centimetrech. Část silnice v Dolní Libchavě uzavřeme. Neprůjezdná je už nyní silnice z Heřmaniček do Žizníkova," říká Tomáš Vlček, místostarosta České Lípy.

Obec Volfartice je neprůjezdná!

10:12 - Upozornění:  Vzhledem k velké zátěži serveru Českého hydrometeorologického ústavu pracují webové stránky www.chmi.cz v krizovém režimu. Aktuální informace o stavu toků můžete najít rovněž na webu Povodí Ohře www.poh.cz

10:10 -  V souvislosti s velkou vodou řešili hasiči v Libereckém kraji od včerejška do dnešního rána více než 35 událostí. Z toho nejvíce (16) se jich stalo na Českolipsku, kde hasiči již od odpoledne řešili ucpané propustky a prováděli pytlování například kolem potoka protékajícího Novým Oldřichovem. Na nohou tak byly dobrovolné jednotky Nového Oldřichova, Kamenického Šenova, Kravař či Nového Boru.

10:00 - Neustávající srážky stále zvedají hladiny toků na Českolipsku. Nejhorší situace je aktuálně zřejmě v Pertolticích pod Ralskem. „Panenský potok je pár centimetrů od třetího povodňového stupně, ale neohrožuje nás jen voda. Z druhé strany se nám domů dostává bahno z polí. Obec leží v takovém zvláštním trychtýři, díky kterému se to teď na nás valí z obou stran," popsala Věra Kolínská, starostka Pertoltic pod Ralskem. Podle ní v obci zatím nikoho evakuovat nemuseli. „Ale v půl desáté se sejdeme s povodňovým štábem a uvidíme, jak dál. Máme už ale připravené pytle s pískem a budeme teď vyhlašovat rozhlasem, aby si pro ně lidé přijeli," uvedla starostka. Na fotbalovém hřišti v obci se dnes odpoledne měly uskutečnit oslavy dětského dne. Ty jsou už o týden odloženy.

Hladina Panenského potoka je aktuálně na 177 centimetrech, třetí povodňový stupeň, stav ohrožení, začíná platit při 180 centimetrech.

Na druhém povodňovém stupni se drží Ploučnice ve Stráži pod Ralskem.  Hladina vody se tu prozatím drží mezi 154 a 155 centimetry.

Oproti tomu řeka trvale stoupá v nedaleké Mimoni, aktuálně je na 139 centimetrech. K dosažení třetího povodňového stupně chybí šest čísel.

Na I. povodňový stupeň se v neděli ráno dostala Ploučnice v České Lípě.

Sobota 1. 6.

23:55 - II. povodňový stupeň, tedy stav pohotovosti, byl vyhlášený na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem. Hladina vody tu od vyhlášení bdělosti v pět hodin odpoledne rostla o více než deset čísel za hodinu. Voda tu částečně zaplavila místní zahradní kolonii. Aktuálně se hladina drží na 145 centimetrech.

Na druhý povodňový stupeň vystoupala Ploučnice i o pár kilometrů dál v Mimoni.  Hladina tu dosáhla na 124 centimetry. Hladina vody v těchto místech dosahuje v průměru jen 42 centimetrů a průměrně tu protéká 2,3 kubíku vody za vteřinu. Aktuálně se průtok zvýšil na 22,3 kubíků za vteřinu.

Stav pohotovosti platí od půl jedenácté večer také na Panenském potoce v Pertolticích pod Ralskem. Voda se tu vyšplhala k 161 centimetrům a částečně se rozlila do zahrad.

Druhý povodňový stupeň platí rovněž na Šporce v Dolní Libchavě. Voda v místní části České Lípy opustila v některých částech koryto a rozlila se do přilehlých zahrad. V České Lípě zasedá povodňová komise (telefonní číslo 487 881 204).

Vytrvale stoupá Ploučnice i na svém dolním toku ve Stružnici. Voda tu dosáhla na 167 centimetrů a průtok se zvýšil na 25,2 kubíků za sekundu. Normálně se hladina vody pohybuje kolem 30 centimetrů a průměrně tu protéká rychlostí necelých pět kubíků za vteřinu.

Aktuální informace je možné získat na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz

18:30 - Řidiči by si měli dát pozor při průjezdu Horní Libchavou.  U pošty na křižovatce na Slunečnou došlo k částečnému zaplavení silnice vodou. Krátce po  17. hodině byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity také na toku Šporka v Dolní LIbchavě!

18:02 - Srážky zvedly znovu hladinu Panenského potoka v Pertolticích pod Ralskem, kde je od sobotního podvečera vyhlášená bdělost. Voda dosáhla na 120 centimetrů a automaticky se vyhlásil I. povodňový stupeň.  Ten na malém toku přitom platil už od pátečního poledne, v průběhu noci na sobotu tu voda kulminovala na 148 centimetrech a poté začala klesat.

17:41 - Stav bdělosti platí opět i v Mimoni, kde hladina Ploučnice dosáhla na 90 centimetrů. První povodňový stupeň tu vyhlásili již v pátek v podvečer, během noci ale Ploučnice výrazně klesla.

Voda ve Stráži pod Ralskem stoupla v sobotu odpoledne na 106 centimetrů, tím přesáhla o šest čísel hranici, kdy se vyhlašuje první povodňový stupeň.

Déšť zvýšil hladiny řek a potoků na Českolipsku už během noci na pátek. V Mimoni platil krátce první povodňový stupeň v pátek v podvečer. Kolem osmnácti hodin tady dosáhl stav vody devadesáti centimetrů. Hladina vody v těchto místech dosahuje v průměru jen 42 centimetrů a průměrně tu protéká 2,3 kubíku vody za vteřinu. V pátek v podvečer se přitom průtok zvýšil až na 13,5 kubíku za vteřinu. V půlnoci se hladina řeky vrátila do normálu.

Ploučnici rozdivočel s největší pravděpodobností Panenský potok, její přítok. Ten byl totiž v povodňové pohotovosti už od včerejšího poledne. Hladina vody se mezi sedmou ráno a sedmou večer vyšplhala na Panenském potoce v Pertolticích pod Ralskem o šedesát centimetrů na bezmála metr a půl.

Voda se zvedala především kvůli dešti v noci ze čtvrtka na pátek a v pátek dopoledne. Odpoledne naštěstí srážky ustaly. „Ale výstraha kvůli vydatným dešťům platí pro Liberecký a Ústecký kraj dál," varovali včera lidé z Českého hydrometeorologického ústavu.

„V sobotu  bude oblačno, postupně až zataženo, od západu až severozápadu s deštěm, večer i vydatným. Místy může dojít k vzestupu vodních hladin."
Takže lidi, žijící v blízkosti potoků a řek, čeká neklidný víkend. Ve velké permanenci dost možná budou také hasiči. Ti už museli naplno fungovat také včera. Výjimečnou událost zaznamenali včera ráno například dobrovolní hasiči z Kamenického Šenova.

„Po vylití tamního rybníka do louky v ní uvízla spousta malých ryb a bylo nutné je posbírat do kádí a vrátit zpět do rybníka." Informovala Zdeňka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru v Libereckém kraji.

V noci na pátek museli zasahovat také dobrovolní hasiči z Nového Boru. V Arnultovicích se totiž začal ucpávat propustek mostu přes Šporku. Hasiče kvůli tomu povolali před třetí ráno.

Výstraha platí dál Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu: „Povodňová pohotovost. Velmi vydatný déšť. Vydatný déšť. Povodňová bdělost", která mimo jiné platí i pro Liberecký kraj, a to až do odvolání. Sobota: Oblačno, postupně až zataženo, od západu až severozápadu s deštěm, večer i vydatným. Místy s možností vzestupu vodních hladin. Neděle: Zataženo až oblačno, s deštěm, postupně během dne slábnutí srážek. Pondělí: Zpočátku zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo s přeháňkami, postupně ubývání oblačnosti a srážek.