Na jedné z jejich prvních debat chyběla jen úřadující hlava státu. „Tým Miloše Zemana nám zopakoval, že se prezident žádných debat účastnit neplánuje,“ uvedl Antonín Ferdan z iniciativy Občanem na 72 hodin, která debatu v liberecké knihovně pořádala. Zúčastnilo se ale všech osm ostatních kandidátů. Uzávěrka prezidentských přihlášek přitom skončila teprve před týdnem. „Třeba Mirka Topolánka jsme proto sháněli na poslední chvíli,“ přiblížil Ferdan. Místa v hledišti byla zarezervována během několika dní. Další stovky lidí debatě přihlíželi ze schodů a galerií ve vyšších patrech.

Marek Hilšer
Prezidentská kampaň jde i bez velkých peněz, říká Marek Hilšer

HLASY RASISTŮ

Hned ze začátku moderátora Martina Veselovského zajímalo, jak by se kandidáti zachovali na místě Miloše Zemana v současné povolební situaci. Kromě Michala Horáčka a Petra Hanniga všichni avizovali, že by vítěze voleb, stíhaného Andreje Babiše, premiérem nejmenovali. Veselovský zmínil také kauzu fotografie prvňáků publikované na stránkách Deníku. Na té se objevili mimo jiné romští nebo asijští žáci. Politiků se moderátor zeptal, zda stojí o hlasy lidí, kteří k fotce na internetu připisovali vulgární a rasistické komentáře.

„Nebudu to komentovat, fotografii jsem neviděl,“ nechtěl se vyjádřit Petr Hannig. Marek Hilšer naproti tomu uvedl, že stojí o hlasy všech voličů a chce s nimi hledat společný dialog. Většina panelistů však hlasy těchto voličů odmítla. „Nestojím o jejich hlasy a ani je nedostanu,“ pobavil publikum Horáček.

Nejmladší z prezidentských kandidátů, teprve jednačtyřicetiletý lékař a občanský aktivista, VŠ pedagog Marek Hilšer
Český Macron se jmenuje Marek Hilšer

POLITICKÁ SEZNAMKA

Řeč přišla také na téma rozsahu prezidentských pravomocí nebo na to, zda mají mít lidé právo znát prezidentův zdravotní stav. Závěrečná půlhodina patřila publiku. Diváci se dotazovali třeba na vztah k Evropské unii nebo zda by se kandidáti raději přiklonili na východ nebo na západ. K závěru začala debata připomínat spíše seznamku. Jednu z divaček zajímalo, jaké jsou rodinné vztahy kandidátů, další se zeptala na jejich finanční kondici. Chtěla vědět, zda mají budoucí prezidenti nějaké dluhy či třeba hypotéku.

Kandidáti na prezidenta
Deník zahájil sérii portrétů kandidátů na prezidenta. Posílejte otázky!

MLADÍ ORGANIZÁTOŘI

Diskusi pozorně sledoval i třiadvacetiletý Petr Kareš. „Díky Martinu Veselovskému byla debata místy zábavná,“ podotkl. „Pomohla mi změnit pohled na některé kandidáty,“ dodal. Debatu organizovala iniciativa Občanem na 72 hodin. „Do příprav zapojujeme i mladé lidi, kterým pomáhají zkušenější mentoři,“ vysvětlil Ferdan. Na organizaci se proto podíleli třeba členové libereckého Parlamentu mladých nebo debatního klubu z Gymnázia F. X. Šaldy.

Kdo se v Liberci představil: akademik Jiří Drahoš, diplomat Pavel Fischer, hudebník Petr Hanning, lékař Marek Hilšer, umělec Michal Horáček, manažer Jiří Hynek, manažer Vratislav Kulhánek a manažer a politik Mirek Topolánek. Pozvání nepřijal Miloš Zeman. Volba nového prezidenta se koná 12. – 13. ledna 2018. Pokud nikdo nezíská víc jak polovinu hlasů, podruhé půjdeme volit 26. – 27. ledna 2018.