Na zdravotní procházku spojenou s hledáním hub se v úterý vydal dvaašedesátiletý muž. Na pastvinách mezi obcemi Zákupy a Božíkov ale našel pod jedním pařezem věc, kterou do smaženice použít nemohl. Z trávy vykukoval zkorodovaný granát vzor 39 z výzbroje německé armády za druhé světové války.

Muž naštěstí s předmětem nijak nemanipuloval a přivolal policisty. Přivolaný pyrotechnik zkonstatoval, že se jedná o ostrý granát, a postaral se o jeho zneškodnění.

Nález ručního granátu oznámil minulý týden také dvaačtyřicetiletý muž ze Svoru, který munici objevil při sekání trávy na zahradě rodinného domu. Podle specialisty na vojenskou munici se jednalo o ruční granát RG 1, který byl nefunkční, protože z něj někdo v minulosti odstranil výbušnou směs i rozbušku.

„V této souvislosti upozorňujeme, že i velmi zkorodovaná munice může být nebezpečná, a proto je důležité, aby nálezce okamžitě přivolal policisty a v žádném případě s ní nijak na místě nemanipuloval. V minulosti jsme v našem okrese zaznamenali případ, kdy jistý muž nalezenou munici naložil do osobního vozidla a přes celý okres ji převezl na policejní služebnu. Udělal tedy přesně to, co neměl, k žádné újmě na zdraví nedošlo jen díky obrovskému štěstí," podotýká policejní mluvčí Ivana Baláková.