Ti by měli pozornost obrátit k Zákupům. Právě ve zdejším lese narazil na diamant kuchyně a také nejdražší houbu na světě Stanislav Miškech, když hledal „obyčejné" hřiby. Nad ojedinělým úlovkem z lesa může šťastný houbař jásat dvojnásob. „Váží 670 gramů," pyšně upřesnil Stanislav Miškech.

Největšího bílého lanýže století o váze 1,3 kilogramů našel před čtyřmi lety Ital Luciano Savini. Díky tomu se z něj stal milionář, když houbu v aukci vydražil za 330 tisíc dolarů.  Tak drahou záležitost z něj dělá to, že lanýže není snadné nalézt. Schovává se v zemi jako poklad.

„Vykukoval ho sotva jen kousíček, tak jsem začal hrabat. Byl jsem překvapený, že je tak velký," popsal Stanislav Miškech.
Ten okamžitě věděl, co má v ruce. Lanýže totiž nenašel poprvé. Už loni si z lesa přinesl hned dva, ale mnohem menší.  Jejich ojedinělou chuť si však užili s manželkou sami.

„Našli jsme si recepty na internetu. Vyhrál lanýž naložený v olivovém oleji," doplnil Stanislav Miškech.

Asi lanýže prodá v aukci

S letošním úlovkem má ale jiné plány. Podle něj by už byla škoda si ho nechávat pro vlastní potřebu. „Už víme, jak chutná. Zkusíme ho prodat v aukci. Nejdřív ale musíme zjistit, o jaký druh se přesně jedná," nastínil nálezce.

Nejvzácnější je lanýž bílý, který roste v severní Itálii. Jsou ale i dostupnější druhy, z nichž se některé, jako například lanýž černý, dají dokonce pěstovat. Nejznámější jsou lanýže letní. Ty kromě Itálie rostou i ve střední Evropě, Turecku nebo Severní Africe.
U nás je nález lanýže velkou vzácností. Výtrusy dokáží v zemi zůstat desítky let a čekat na svoji příležitost.