Zatím kraj vyčlenil z rozpočtu půldruhého milionu korun. „Peníze použijeme na výdaje spojené se zabezpečením systému paliativní a hospicové péče v Libereckém kraji,“ uvedl krajský radní Pavel Petráček. Z těchto peněz bude kraj financovat například školení pracovníků, kteří by se o nevyléčitelně nemocné lidi měli starat.

Stavba hospicu nebo jeho zřízení v některé z nevyužitých budov však zatím není na pořadu dne. Na stavbu bude podle odhadů třeba přes sto milionů korun. Kraj chce rozhodnout o spoluúčasti na financování výstavby a následného provozu hospicu do března příštího roku. „Do září 2010 bychom rádi našli vhodnou lokalitu pro jeho výstavbu nebo objekt vhodný k rekonstrukci,“ zní z kraje.

Krajské vedení chce tedy zatím zajistit alespoň kvalifikovaný personál, který bude schopen hospicové služby zajišťovat. „Bude třeba najít v operačních programech EU možnosti financování vzdělávacích a rekvalifikačních programů zaměřených na paliativní a hospicovou péči,“ doplnil Petráček.

Liberecký kraj je vedle karlovarského jediným krajem v České republice, kde hospic ještě nestojí. O jeho zřízení se přitom ze všech sil snaží občanské sdružení Hospic pro Liberecký kraj. I přes sliby a podporu všech politiků napříč stranami byla jeho snaha dlouhou dobu marná. Vše vyvrcholilo na zasedání krajského zastupitelstva na konci června, kde s emotivním projevem vystoupil mediální zástupce sdružení Jan Široký.

„Už přes rok jednáme a všichni souhlasí s tím, že je to opravdu důležitá priorita. Ale stále se neděje nic. Kraj už jsme několikrát žádali, aby pomohl zajistit financování hospicové a paliativní péče,“ poznamenal tehdy na jednání Široký. Všeobecně se totiž čekalo, že se na hospic dostane při rozdělování přebytku z hospodaření. To se sice nestalo, po kritice ze strany opozice však záhy došlo alespoň k prvním konkrétním krokům.