Takové plány mají s problémovým objektem na Ladech jeho noví majitelé Karel Půček z České Lípy a Marek Pošta z Prahy.

Kvůli dělníkům jednají s fabrikami

„V této věci jsme již jednali s některými velkými zaměstnavateli v regionu, kteří potřebují ubytovat své zaměstnance. Oslovuje je možnost ubytovat své lidi v jednotkách s vlastním sociálním zařízením, což nebývá v bytech této cenové úrovně běžné," uvedl pro Deník Marek Pošta.

Podle svých slov se už několik let věnuje nákupu malometrážních bytů a jejich dlouhodobému pronájmu, přičemž se v objektech, které provozuje, snaží vytvářet služby jako přidanou hodnotu, kterou lidé společensky ocení. „Pouze tento model podnikání může obstát v čase," uvedl v prohlášení pro Deník Pošta.

„Myslíme si, že v Kahanu po jeho určitých opravách a zprovoznění můžeme takové přidané hodnoty dosáhnout, protože v rámci segmentu levného bydlení budeme poskytovat kvalitu, která v této oblasti nebývá běžná," zmínil pražský právník a podnikatel. „Z toho vyplývá, že naším cílem je opravdu dlouhodobý pronájem."

Noví majitelé, kteří se již v závěru minulého týdne sešli se starostkou České Lípy Hanou Moudrou, zdůrazňují, že si v žádném případě nepřejí udělat z domu ubytovací kapacitu pro „sociálně nepřizpůsobivé spoluobčany". „Toto rozhodně nemáme v plánu a ani jsme za takovým účelem objekt nekupovali," uvedl Marek Pošta. „Chceme zachovat sociálně společenskou úroveň bydlení na sídlišti ve stávající úrovni. Obyvatelé v okolí se rozhodně nemají čeho obávat."

Investice: Budova začala chátrat

Než začnou ubytovnu provozovat, musí noví majitelé do budovy investovat. „Je rok prázdná, odpojená od všech sítí a jak bylo viditelné, začalo již její chátrání. Čekají nás větší opravy od kotelny přes opravy poničeného vodovodního potrubí až po výměnu televizních rozvodů a položení nových rozvodů internetu," zmínili noví majitelé.

Zamlouvalo by se jim také, kdyby se našel někdo, kdo by v objektu provozoval pivnici s nabídkou živých sportovních přenosů, která tu v minulosti bývala a kterou využívali lidé ze sídliště. „Navíc nyní jednáme se dvěma podnikateli z oboru gastronomie a pohostinství, kteří uvažují o otevření samoobslužné jídelny v Kahanu. V domě je totiž velkokapacitní kuchyň, která je nyní nevyužívaná," dodal za majitele Marek Pošta.

Uvažují o tom, že případným provozovatelům této kuchyně nabídnou provoz bez nájmu po určitou dobu, aby provozovatelé měli prostor jídelnu zaběhnout. „To je další potvrzení toho, že chceme Kahan dlouhodobě provozovat a starat se o něj," uzavřel Pošta.