Hotel Slavie na náměstí v Dubé už od roku 1993 chátrá. Město chce na jeho opravu získat dotaci. Přitom se v něm koncem 80. let pořádaly vyhlášené kulturní akce, na které se sjížděli lidé z celého Českolipska. Po téměř šestnácti letech, kdy byl hotel uzavřen, svitla naděje, že se vrátí jeho bývalá sláva.

Hotel umístěný přímo v centru Dubé je již šestnáct let zavřený a neslouží svému účelu. „Nabídli jsme Slavii k prodeji ale ani po několika letech, kdy byl v nabídce realitní kanceláře, se nenašel vhodný investor,“ říká Bedřich Janďourek, tajemník Městského úřadu v Dubé.

Prodej hotelu Slavie zprostředkovávala pražská realitní agentura Prolux Consulting za původní cenu 2,5 milionu korun. Protože se však realitním agentům dlouho nedařilo najít žádného kupce, byla cena snížena o sto deset tisíc korun. Ani to však nevedlo k úspěšné změně majitele. „Město stáhlo nabídku k prodeji zpět a nyní se o objekt hotelu musí postarat, aby dále nechátral,“ dodává tajemník Janďourek.

Na pomoc si město Dubá přizvalo své občany, které prostřednictvím dotazníků požádalo, aby se vyslovili k budoucnosti hotelu Slavie. „Chtěli jsme vědět, co lidem nejvíce schází, když je hotel uzavřený,“ říká Zuzana Martínková z Městského úřadu Dubá.

Podle jejích slov na dotazníky reagovalo velké množství lidí a v jejich odpovědích panovala vzácná shoda. „Na prvním místě jednoznačně byla obnova kulturního sálu a restaurace. Někteří se vyslovili také pro zachování hotelových pokojů,“ upřesňuje Zuzana Martínková.

S přihlédnutím na odpovědi obyvatel Dubé se v současnosti vypracovává projekt na rekonstrukci hotelu, na jehož základě by město mohlo zažádat o dotaci. Vzhledem ke stavu hotelu, by jeho rekonstrukce měla probíhat po etapách a bude stát v řádech milionů korun.

Hotel Slavie byl zařazen mezi památkově chráněné objekty, původní budova totiž byla postavena již v roce 1898. Jeho součástí je mimo jiné velký kulturní sál pro pět set lidí s jevištěm a balkonem, pivnice s klenbami a pětadvacet pokojů pro hosty. Nyní je objekt zabezpečen, ale protože není využíván, je ve velmi špatném stavu.