Vyvolávací cena byla snížena z původních 13 milionů korun na 8,15 milionu korun, sdělil Michal Skuhra z realitní společnosti Naxos, který má prodej areálu na starosti. Zájemci si mohou areál prohlédnout 7. května, dražba se pak uskuteční 21. května v Praze.

Mimoňský hřebčín proslavil úspěšný chov dostihových koní. Ještě v létě roku 2011 se v tamním jezdeckém areálu závodilo. Mimoňskou dostihovou pouť v minulosti několikrát navštívil i Václav Klaus. Nyní hřebčín čeká na nového vlastníka. Areál se poprvé dražil loni v dubnu, žádný zájemce se však tehdy nenašel. „Uvidíme, zda snížení ceny nějaké zájemce přiláká," dodal Skuhra.

Areál hřebčína o rozloze zhruba 29 hektarů leží na jihozápadním okraji Mimoně. Kromě stájí k němu patří závodiště, tréninkové zázemí i rozsáhlé výběhy a pastviny. Většina nemovitostí byla postavena počátkem 80. let v době největších úspěchů hřebčína. Jejich stav dnes ale není dobrý, nutně potřebují opravy. Nejstarší je objekt staré konírny postavený kolem roku 1900, který prošel po požáru v 60. letech minulého století rekonstrukcí.

Příprava na dostihy

Od svého založení v roce 1965 se mimoňský hřebčín zaměřoval především na chov anglických plnokrevníků a jejich přípravu pro dostihy.

Nejvíce se proslavil v 80. letech minulého století. Vzešli odtud Taran a Trocadero, vítězové prestižního Československého derby, a další úspěšní koně. První dostih se na mimoňském závodišti běžel v roce 1965, poslední před třemi lety. Hodnotu závodiště znalec odhadl na 8,5 milionu korun.