Parkoviště u Máchova jezera v Doksech v sobotu praskalo ve švech a kolony aut postávaly ještě podél ulic mířících do centra. V horkém dni se všichni sjeli k vodě.

V Doksech na to doplatili muzikanti. Na jednodenní malý festival, který se konal v zámeckém parku, dorazilo minimum lidí. Před sedmou hodinou večer sledovalo kapelu Kočky neberem dohromady 35 diváků, dali se lehce spočítat.

Že je narváno ve Sloupu v Čechách na koupališti se pozná také podle parkujících aut. „V sobotu jsme měli v areálu beznadějně plno, a silnice na Lindavu byla lemovaná dalšími auty," popisoval Vítek Černý, správce koupaliště ve Sloupu. Ještě větší problém s parkováním tu byl zřejmě i v neděli. K vodě chtěli všichni.

Takový klid tu byl

V Hamru na Jezeře stála v neděli po poledni auta podél silnice a na parkovacích plochách od cedule „Hamr na Jezeře" napříč celou obcí od východu na západ. „Taková poklidná vesnička to bývala," posteskl si na webu „naoko" starosta Hamru Milan Dvořák, který zaplněnou obec natočil na video „A to ještě není špička. Největší vlna teprve přijde," komentoval záběry z obce, která měla rázem několikanásobně víc obyvatel, než obvykle.

K příjemnému ochlazení z Černého rybníka v Dubé-Nedamově vyrazili v sobotu odpoledne dokonce i dubští velocipedisté na historických kolech. U vody pak stihli pořídit fotky jak z Rozmarného léta. A hlavně byli důkazem, že o víkendu mířili k vodě opravdu téměř všichni.

Výheň na Českolipsku

Na Českolipsku byly v neděli největší teploty ve stínu z celých severních Čech. Zatímco třeba v Teplicích bylo kolem 27 stupňů a v Ústí nad Labem nebo Liberci 30 stupňů ve stínu, v České Lípě nejvyšší denní teplota dokonce úspěšně atakovala hranici 35 stupňů (nejvíce 35,2 stupně). V Doksech meteorologové zase v neděli naměřili 33,9 stupně Celsia.

Ačkoli šlo o solidní čísla, o denní rekordy se ani v Lípě ani v Doksech nejednalo. Dvacátý červenec byl nejteplejší v obou případech v roce 2006, kdy teploměry v České Lípy zaznamenaly dokonce 36,6 stupně Celsia.