Ukázaly to kontroly hygieniků v 85 školách v kraji. Výborný jídelníček mělo 25 % škol a 32 % mateřinek, velmi dobrý pak 36 % základních škol a 44 % těch mateřských. Jako nevyhovující nebo na nízké úrovni ohodnotili hygienici jídelníčky v sedmi školách a pěti školkách.

„Jídelny plní požadované podávání ryb, bílých druhů mas a luštěnin jako hlavního pokrmu. Pozitivní také je, že v převážné většině jsou pro přípravu pokrmů používány čerstvé suroviny a je snaha o používání netradičních surovin a regionálních potravin a vynechávání dochucovadel," uvedla Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Hygienici kontrolovali i pestrost přesnídávek a odpoledních svačin v mateřských školách. Podle Balašové se v doporučeném množství pravidelně zařazují zeleninové, luštěninové a rybí pomazánky, v nabídce však stále přetrvávají nežádoucí paštiky a uzeniny. „Málo se nabízí například obilné kaše a celozrnné pečivo. Dále je nutné stále zdůrazňovat, že zelenina a ovoce patří jak přesnídávce, tak i ke svačině," dodala Balašová.