Velké stěhování čeká v příštím roce dobrovolnou hasičskou jednotku ze Zákup. Město odkoupilo za 2,5 milionu korun objekt stavební firmy, kde by měla vzniknout nová základna hasičů. Ti dostanou od města také nový hasičský vůz.

Zákupská jednotka je určena pro zásahy u všech druhů mimořádných událostí ve městě a v okolí, mezi které patří hašení požárů, záchrana lidí, zvířat a majetku, práce na vodě, práce ve výškách, technické zásahy, likvidace následků živelných pohrom a různých druhů havárií. Od února roku 2014 je jednotka také určena k zásahům u dopravních nehod. Nyní sídlí uprostřed sídliště.

Nevyhovující prostory

„Našich hasičů si tady opravdu vážíme. Prostory kde sídlí nejsou vyhovující, navíc je to i celkem nebezpečné, když vyjíždí k požáru skrze sídliště, kde chodí děti. Proto jsme už dlouho dobu přemýšleli, kde by mohla být stanice nová," uvádí starosta Zákup Radek Lípa.

Osud tomu přál a objekt, který se vedení města i hasičům zamlouval, byl v srpnu na prodej. „Byli jsme se tam se všemi hasiči podívat, nechali jsme si udělat odborné posudky a shodli jsme se že cena objektu odpovídá. Dalšími klady je lokalita a fakt, že firma zde měla sklady a velké garáže, které určitě využijeme," doplňuje starosta. A tak město odkoupilo pozemek velký tři tisíce metrů čtverečních s 350 metry čtverečními zastavěné plochy.

Další miliony

V tuto chvíli však objekt není vhodný k nastěhování hasičů. Vedení města tak musí zvolit ze dvou nabízejících se variant. „Buď dáme z rozpočtu města jeden a půl milionu korun a proběhne základní rekonstrukce, nebo se přihlásíme do Integrovaného regionálního operačního programu a zažádáme o dotaci. Potom bychom mohli investovat milion a půl z města a deset milionů z dotace a naši hasiči by měli supermoderní stanici," vysvětluje starosta Zákup.

Zastupitelé také minulý měsíc schválili koupi nového hasičského vozu CAS. Vztahy vedení města s hasiči jsou velice dobré. „Každoročně se setkáváme na Štědrý den a přejeme si krásné svátky, ochutnáváme cukroví a debatujeme," doplnil Radek Lípa.

Hasiči se radují a oceňují oba dary od města. „Nový objekt je výborně umístěn hned u komunikace vedoucí rovnou na Mimoň a také Českou Lípu, dojezdové časy se proto významně zlepší a pomohou naší jednotce se lépe prosadit. Nový vůz budeme mít pravděpodobně už na jaře a moc se těšíme," uvádí dobrovolní hasiči ze Zákup.