Do roka a do dne… Tak může vypadat načasování znovuotevření lůžkové části infekčního oddělení liberecké nemocnice. To uzavřelo vedení nemocnice k prvnímu listopadu loňského roku a znovu jej otevře v pondělí, 2. listopadu.

„Ambulantní provoz pracuje ve stejném, nezměněném režimu. Co se lůžkové části týká, klientům tu bude k dispozici 26 standardních lůžek a tzv. izolační pokoj, určený infekcím šířícím se vzdušnou cestou,“ upřesnila Alexandra Kittnerová, tisková mluvčí liberecké nemocnice.

V loňském roce nemocnice oddělení kompletně uzavřela, protože se potýkala s nedostatkem lékařského odborného personálu.

„Čekali jsme do poslední chvíle, jestli se nám podaří nějaké lékaře sehnat. Negativní rozhodnutí se provádí těžko, zavření oddělení jsme ponechali jako poslední možnost,“ uvedl tehdy lékařský ředitel Martin Zítek.

Podle jeho slov akutně nemocnice hledala lékaře specialisty na infekční oddělení. Dokonce ve snaze zajistit jeho chod nabízela nadstandardní platové podmínky.

„Jsme obchodní společnost, takže se samozřejmě chováme tržně. Situaci můžeme teoreticky srovnat se zachováním zubařské pohotovosti, kde musíme lékaře také nadstandardně zaplatit,“ dodal Martin Zítek. A právě po roce se podařilo nepříznivou situaci na poli lékařů zvrátit.

„Na základě výběrového řízení se primářem infekčního oddělení KNL,a.s. stal MUDr. Adam Vitouš, který nastoupil do funkce 15. října 2009. V minulosti působil na infekčním oddělení FN Motol v Praze a dosud působí jako odborný asistent na III. infekční klinice 1. LF UK v Praze,“ vysvětlila Alexandra Kittnerová.