Komunitní divadlo Čechů a Němců, které se schází v Jablonném v Podještědí, už podruhé nastudovalo společné divadelní představení. Herci z obou stran hranice sehrají inscenaci, jejíž děj inspiroval skutečný příběh rodiny jednoho ze současných obyvatel Jablonného. Hra má premiéru za týden v pohraniční vsi Petrovice, v září se bude hrát i v Žitavě.

Premiéra představení se uskuteční v pátek 30. května v kostele Nejsvětější Trojice v Petrovicích u Jablonného.„Tentokrát jsme dlouho hledali téma nebo příběh, se kterým budeme pracovat. Nechtěli jsme, aby se podobal loňské inscenaci. Také jsme pracovali s představou, že divadlo by mělo vyjadřovat náš vztah k tomu místu. Takže jsme si například na jedné ze zkoušek dělali takzvané mentální mapy prostoru, ve kterém žijeme," popsala za soubor etnoložka Barbora Spalová z Centra svaté Zdislavy, které komunitní divadelní spolek zastřešuje.

Argentinská sága

„Nakonec převážil příběh jednoho z našich herců, který popsal tak silnou ságu jeho rodiny, že jsme tomu úplně podlehli," uvedla Spalová. Děj představení zavede diváky dokonce až do Argentiny. "Tam se totiž s celou svou rodinou odstěhoval z ukrajinské (tehdy československé) Volyně hercův dědeček, když se mu zdálo, že má tady málo půdy, aby ho uživila. Na jihu Ameriky si pak založil farmu."

Po několika desetiletích, v padesátých letech minulého století, kontaktoval farmáře československý agent, který mu sdělil, že socialistický ráj na zemi už existuje, v Československu. Část rodiny se proto vydala zpět do Československa „na zkušenou". Po roce ale zjistila, že by se přece jen vrátila zpět do Argentiny, to už ale československé úřady odmítly.

Premiéra v kostele

„Naše představení proto svým způsobem mapuje období od třicátých let 20. století až do roku 1989. V průběhu představení každý účinkující vystoupí ze své role a popíše divákům svoji skutečnou osobní situaci v té době," doplnila Spalová.

Premiéra představení se uskuteční v pátek 30. května v kostele Nejsvětější Trojice v Petrovicích u Jablonného. „Vybrali jsme ho záměrně. Rádi bychom tím přispěli k nastartování nějaké místní iniciativy, která by začala pracovat na záchraně kostela, jenž patří mezi nejvíce zničené kostely v Libereckém kraji," dodala Barbora Spalová.

Můj pohled z Jablonného navazuje na inscenaci Květen v Jablonném, která měla premiéru vloni a hrála se s velkým ohlasem.

Rodiny v Jablonném vystaví fotky z archivů

Jablonné v Podještědí - Tři sta dvacet historických fotografií od dvanácti sběratelů z Česka i Německa se objeví na nové výstavě, která v Jablonném v Podještědí vznikla v rámci česko-německého projektu Můj pohled z Jablonného.

Autoři výstavy vsadili na to, že v Jablonném v Podještědí a okolí je hodně hobby sběratelů starých fotografií a dalších dokumentů. Autoři výstavy vsadili na to, že v Jablonném v Podještědí a okolí je hodně hobby sběratelů starých fotografií a dalších dokumentů. „Podle mě je to speciální fenomén těchto oblastí, které byly v minulém století vysídleny a poté znovu osídleny. Je tu hodně lidí, kteří se zajímají o historii, která předcházela tomu novému osídlení," popsala etnoložka Barbora Spalová z Centra sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí, které projekt zastřešilo. „Lidé jsou třeba zvyklí sednout si v hospodě a ukazovat si alba starých fotek."

Staré fotografie budou na výstavě rozděleny do několika bloků. „Jeden se například zabývá historií na náměstí, které se měnilo vizuálně, ale měnilo také názvy. Od původního Marktplatz přes Adolf Hitler Platz až po Náměstí Míru," zmínila Spalová.

Další část výstavy autoři vtipně pojmenovali „Tisíc, nebo sedm set padesát?" V této části se objeví fotografie ze dvou velkých oslav městských výročí.

Obě historické oslavy přitom pojí zajímavé rozpory. Už v roce 1927 totiž Jablonné oslavovalo tisíc let existence města, zatímco v roce 1995 probíhaly trochu kuriózně oslavy 750. výročí města.

Vernisáž výstavy, která bude probíhat v ambitu dominikánského kláštera, se uskuteční v pátek 30. května od 16 hodin (na vernisáž v 18.30 hodin naváže premiéra divadelního představení v Petrovicích).

Můj pohled z Jablonného• česko německý projekt, jehož součástí je komunitní divadlo i výstava fotografií z rodinných archivů
• divadelní skupinu tvoří zhruba dvacet dospělých i dětských herců, převážně Čechů a několika Němců, režisérkou hry je Martina Čurdová
• premiéra se uskuteční v pátek 30. května v kostele Nejsvětější Trojice v Petrovicích u Jablonného, v září bude repríza v Žitavě