Je líné páteční ráno. Studenti se ospale šinou ke škole. Když tu náhle, co to nevidí jejich sklopené zraky, šipky – hravé veselé pastelově barevné XO šipky. Jako mávnutí kouzelného proutku se probudí a téměř běží na turnaj.

Turnaj začíná trochu zmateně. Málokdo ví, jak se přesně jmenuje jeho soupeř, někteří netuší, ani jak se jmenuje jejich vlastní tým. Po chvilce však zmatek mizí. Hráči se při hře vesele baví a vtipkují. Atmosféra se nemění ani při postupu do play-off. Méně úspěšné týmy odcházejí s dobrou náladou a krásnými zážitky. Jen jeden tým odchází mírně rozladěn z vychytralé, i když poněkud zákeřné, taktiky domácích gympláků.

Turnaj pokračuje ve stejně veselém duchu až do úplného konce. Vtípky střídají jen místy chvíle naprostého soustředění. A najednou je konec. Žádné drama. Jak by taky mohlo být, když jsou první tři týmy domácí.

1. místo: G1 (Gymnázium Česká Lípa) ve složení: Vladimír Křížek, Tomáš Kučera, Tomáš Kytka, Miroslav Štimpl, Filip Khuc
2. místo: Klan Dračích Včel (Gymnázium Česká Lípa) ve složení: Petr Lacek, Adam Bureš, Josef Zátka, Minh Bui Quang, Karolína Lacková
3. místo: Tvoje máma (Gymnázium Česká Lípa) ve složení: Jan Stárek, Martin Chýle, David Krška, Jiří Marek, Simona Jínová
4. místo: SPŠ C (Gymnázium Česká Lípa) ve složení: Lukáš Souček, Daniel Špadrna, Lukáš Hartig, Jiří Čapek, Tomáš Dušek

Celkem ve více než stovce turnajů v pIšQworkách bude až do 14. listopadu poměřovat síly rekordních 1248 přihlášených týmů. Následovat budou krajská kola, z nichž vzejdou finalisté, kteří se utkají ve finále v pátek 28. listopadu na Masarykově univerzitě v Brně.