Před více než třiceti lety navrhl stávající podobu Kulturního domu Crystal v České Lípě. Nyní má před sebou profesor Jiří Suchomel nelehký úkol vymyslet, jak by se měl kulturní stánek rekonstruovat, aby uvnitř mohl vzniknout plnohodnotný divadelní sál. Studie, kterou si radnice nechá zpracovat za 370 000 korun, ukáže, zda je záměr technicky možný a kolik by zhruba stál městskou kasu.

Myšlenku na vměstnání divadla do kulturního domu vypustila českolipská radnice do světa už na začátku letošního roku, kdy město přišlo o stavební povolení na rekonstrukci stávajícího Jiráskova divadla kvůli sporu s majitelem sousedního domu v Panské uličce.

Tři v jednom

Dalším důvodem byl nedostatek peněz v rozpočtu. Kromě divadla a Crystalu by rekonstrukci nutně potřebovala také hlavní budova městské knihovny. I ta by proto měla v budoucnu najít zázemí v kulturním domě. „Přebudovat Kulturní dům Crystal se jeví jako nejlepší řešení nejen z finančního hlediska, ale i z technického tento areál je v nejlepším technickém stavu ze všech tří objektů, které jsme chtěli opravovat," vysvětlila starostka České Lípy Hana Moudrá.

Profesor Suchomel a jeho tým tak budou hledat varianty, jak v Crystalu vytvořit multifunkční sál s mobilním hledištěm. Tedy sál, ve kterém by bylo možné pořádat plesy, koncerty, ale i plnohodnotná divadelní představení s odpovídající technikou a jevištěm. Kromě toho by měl v kulturáku zůstat také kinosál, zázemí pro účinkující, kanceláře, kavárna a v prvním patře také knihovna.

„Byla bych ráda, kdyby konečné rozhodnutí o tom, zda projekt realizovat budeme, udělalo ještě toto zastupitelstvo, ale nevím, zda to stihneme," uvedla českolipská starostka.