Celodenní program, zábava a k dobru navíc týden strávený ve společnosti vrstevníků. S atraktivní nabídkou přicházejí domy dětí a mládeže z Českolipska, které pořádají příměstské tábory.

Především pro rodiče, kteří se nemohou uvolnit z práce, jde o atraktivní variantu, jak své dítě co nejlépe zabavit o jarních prázdninách. Týden volna děti z Českolipska čeká od 2. do 6. února. Nabídka příměstských táborů je rozmanitá, míst ale ubývá.

Vážka: program po dnech a zdarma

Vysokou návštěvnost mívá třeba příměstský tábor domu dětí a mládeže Vážka v Mimoni. Jeho výhodou je možnost přihlásit se pouze na konkrétní aktivity, které děti zajímají. „V pondělí budou výtvarné činnosti, v úterý výlet do bazénu, ve středu deskové hry, ve čtvrtek turistický výlet a v závěru týdne zopakujeme výtvarné činnosti," popsala zástupkyně ředitelky DDM Vážka Kristýna Petrová.

Příměstský tábor pro děti z Mimoně a okolí je kromě vstupného na výletě zcela zdarma a bude probíhat vždy od 9 do 14 hodin.

„Kdo přijde, ten přijde. Systém denních programů se nám osvědčil už během letních prázdnin, s dětmi někdy chodí i rodiče," dodala Petrová. Školáky z Mimoně čeká také výlet na hory s podtématem „Dobití pevnosti Orlice", i tam zbývá ještě pár volných míst.

Naopak poloprázdno zatím hlásí příměstský tábor domu dětí a mládeže Cvikováček ve Cvikově.

Cvikov: za vízo pojedou i do bazénu

„Máme jej v plánu, ale zatím není moc zájemců," řekla Deníku Hana Toráňová, která má na starost volnočasové aktivity. Děti lákají na turistické výlety v okolí Cvikova a další v prostorách Cvikováčku. „Záleží hlavně na počasí, v tuto chvíli se mnoho plánovat nedá," dodala Toráňová.

Příměstský tábor by měl fungovat denně po dobu jarních prázdnin od 8 do 16 hodin, v ceně tisícikoruny bude teplý oběd a pitný režim po celý den.

Sleva v bazénuSpeciální prázdninovou akci chystá také českolipský Sportareál. V době jarního volna se děti v tamním bazénu mohou vyřádit za snížené vstupné, které bude o 10 procent nižší, než je běžná cena. Dárek od Sportareálu platí pro děti a mládež do 18 let v době od 2. do 6. února.

Na co se děti ze Cvikova mohou těšit, je zajisté pátek před začátkem prázdnin, kdy je čeká vysvědčení. Ten den se totiž vypraví na výlet do libereckého bazénu a Ekocentra Divizna, kde je čeká program o zpracování ovčí vlny.

Větší problém mohou mít rodiče s umístěním svých dětí na příměstský tábor ve větších městech. Plnou kapacitu už v tuto chvíli hlásí dům dětí a mládeže Smetanka v Novém Boru, kde je obsazený jak příměstský, tak i tábor na horách.

„Je to velký trend a rodiče mají velký zájem," uvedla ředitelka Smetanky Olga Koutná. Kapacitu tábora Smetanka navíc nemůže navýšit kvůli probíhajícímu zateplení budovy.

Libertin v Lípě hlásí poslední místa

Podobně jsou na tom i v českolipském Libertinu. „Pořádáme celkem tři tábory. Klasický příměstský, tam ještě zbývá pár míst, potom myslivecký ve Sloupu, ten je plný a potom ještě jedeme na hory," jmenovala ředitelka DDM Libertin Miroslava Netolická.

Příměstský tábor probíhá přímo v Libertinu a stejně jako v Mimoni je možné děti přihlásit pouze na jednotlivé dny. Celotýdenní tábor přijde na 600 korun, za samostatné dny rodiče zaplatí poměrnou částku. Děti se mohou těšit na pohybové hry, zajímavosti o přírodě nebo výtvarnou činnost. Tábor bude probíhat denně od 8 do 15.30.