Program otevření Jiráskova divadla je koncipován jako několikadenní, a to v termínu od 15. do 19. září 2023. „Otevření Jiráskova divadla je velmi významná událost, kterou by si měl užít co největší počet našich občanů. Proto jsme program otevření divadla rozložili do několika dní. První den otevření divadla bude patřit místním ochotnickým spolkům Divadelnímu klubu mladých a Divadelnímu klubu Jirásek. V sobotu 16. září bude na programu opera, v neděli pak program pro děti, obě představení připraví naše příspěvková organizace Kultura. V pondělí 18. září nabídneme ve spolupráci s Lípou Musicou nádherný koncert a poslední den programu bude patřit seniorům. Věříme tedy, že si z programu vybere opravdu každý,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Rekonstrukce divadla už dospěla do finální váze. Nyní už město ladí detaily, aby se diváci v novém prostoru cítili pohodlně. „Poté nás čeká ještě náročný proces zkoušek všech systémů, stěhování, zařizování, abychom do září vše dokonale připravili. Moc se těším na to, až do divadla přijdou diváci a budou si ho moci konečně užít,“ dodala Volfová

Velkorysá přestavba českolipského divadla míří do finále.
FOTO, VIDEO: Velkorysá přestavba českolipského divadla míří do finále

Konkrétní program otevření Jiráskova divadla zveřejní město koncem dubna 2023. V přízemí Jiráskova divadla by v době jeho otevření měla už fungovat divadelní kavárna. Její provoz bude probíhat nezávisle na provozu divadla. Nebude tedy omezen jen na dny, kdy bude v divadle představení.

Rekonstrukce Jiráskova divadla byla zahájena v listopadu 2020. "Původní termín dokončení stavby byl naplánován na léto 2022. Poté byl termín dokončení rekonstrukce kvůli komplikacím s přeložkou kabelů a komplikacím spojeným se špatným stavem budovy divadla posunut na jaro 2023. Letošní zářijový termín otevření je však dle již definitivní," řekla tisková mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

Veřejnou zakázku na rekonstrukci Jiráskova divadla získala firma Metrostav za 161 milionů korun. Skutečná cena za rekonstrukci se nakonec navýšila na necelých 190 milionů korun. "Je to stále méně, než byla předpokládaná hodnota veřejné zakázky v době jejího vypsání," uzavřela Kňákal Brožová.