Je to stejné, jako kdyby proti sobě bojoval Frýdek a Místek. Spory kvůli společné základní škole teď ostře rozdělily dvě sousedské obce na Českolipsku, Jestřebí a Provodín. Druhá z obcí se rozhodla, že se kvůli chabému financování školy ze strany Jestřebí a také kvůli šikaně ředitelky školy a učitelského sboru ze společné školy odtrhne.

Provodín se chce od září letošního roku stát zřizovatelem vlastní školy, a to pro první stupeň, tedy od první do páté třídy. Záměr už minulý týden schválilo provodínské zastupitelstvo.

„Prověření hospodaření školy a finanční toky peněz ukázaly, že školu výrazně dotovala naše obec a prostředky, které byly odeslány státem na účet obce Jestřebí jako zřizovatele školy, nebyly již dodány škole. Možná se jedná o podvod, ale to nemohu posuzovat já," vysvětluje razantní postup Provodína starosta obce Jiří Štěrba.

Financováním školy se začal podle svých slov zabývat už v prosinci loňského roku. To, co zjistil, ho přivedlo k rozhodnutí, že si Provodín zřídí vlastní školu. Obec tak chtěla učinit až od září roku 2016. Zastupitelé se ale nakonec rozhodli celou věc urychlit a svoji školu chtějí mít už od nového školního roku.

„Házení špíny na školu, osobní útoky a šikanování ředitelky školy nás vedly k tomu, že oddělit školy a zřídit 1. stupeň ZŠ v Provodíně chceme co nejdříve," upozorňuje provodínský starosta.

Základní škola v Jestřebí má v současné době dvě budovy: jednu v Jestřebí, kam chodí děti od 4. do 9. třídy, a druhou v Provodíně, kde jsou umístěné první tři ročníky. Kámen úrazu je ale v tom, že zřizovatelem školy je pouze obec Jestřebí.

Její vedení se v posledních týdnech a měsících snažilo ovládnout dění ve škole. Ve školské radě najednou chybí zástupci obce Provodín a většinu rady obsadili spřízněnci starosty Jestřebí Karla Schreinera. Takto ovládaná školská rada navrhla odvolání ředitelky Jany Polanecké a zastupitelé obce ho tento týden v úterý stvrdili.

Ředitelka tak ve škole po více jak 11 letech vedení končí v podstatě jako oběť nesmyslného politikaření.

Řekl Na shledanou a rychle zavěsil

Když se starosta Provodína ptal svého protějšku z Jestřebí na důvod odvolání, zaznělo z úst starosty Schreinera jen nicneříkající: „Na návrh školské rady."

Starosta Jestřebí je tajemnější než hrad v Karpatech. Na dotaz Deníku, proč mimořádně svolává zastupitelstvo, nechtěl den předtím nejdříve vůbec odpovídat a pak tvrdil, že je to kvůli popadaným stromům. Po doplňující otázce, zda má dojít k odvolání ředitelky, se pouze rozloučil a rychle zavěsil.

Zajímavé jsou také jeho argumenty. Na tvrzení, že Jestřebí dostatečně nefinancuje provoz školy, Schreiner odpovídá tím, že obec financovala investiční akci zateplení školy (což s jejím provozem vůbec nesouvisí, navíc si tím starosta přivlastňuje i státní dotaci).

„Investice není to samé, co finacování za žáky. Jestřebí dostalo za žáky na školu 1 milion 125 tisíc korun a v rozpočtu přitom mají na školu jen 850 tisíc. Kam zmizelo skoro tři sta tisíc za žáky?," ptá se provodínský starosta Jiří Štěrba.

Podle jestřebského starosty je to nespravedlivé hodnocení. „Já jsem nikdy nezasahoval do toho, kolik dává na provoz školy Provodín a teď je mi vyčítáno, že Jestřebí dává méně," diví se Karel Schreiner.

Jeho předchůdce, dlouholetý starosta Jestřebí Josef Hisem, říká, že se záměru Provodína vlastně ani nediví. „Jestliže je jim upírána účast ve školské radě a po tom, jakým způsobem se jedná s ředitelkou školy, mě to nepřekvapuje," řekl před zastupiteli obce Hisem. Zdůraznil také, že konec plně organizované školy v obci bude velké neštěstí. „Pošlapete tady to, co se tu budovalo od roku 1860 výstavbou této školy."

Hisem také vyzval zastupitele Jestřebí, aby s Provodínem o zachování školy ještě zkusili jednat. Tak se podle všeho také stane, otázka ale je, jestli a za jakých podmínek bude Provodín ochotný ustoupit a hlavně revokovat již platné usnesení o zřízení vlastní školy.

Jestřebí. Ta obec, kde anonymy a stížnosti mají větší váhu, než zpráva školní inspekceJestřebí - Kdo chce psa bít… Do situace, ze které nemohla uniknout, se v minulých dnech dostala dnes už bývalá ředitelka ZŠ Jestřebí Jana Polanecká. Vedení obce bylo připravené pro její odvolání využít všechno možné. A tak se také stalo. Tento týden drsný boj vyvrcholil. Polanecká nakonec ve funkci ředitelky po 11 letech končí a ke všemu docela unikátním způsobem: osudnou se jí staly názory anonymů, tedy anonymní ankety, kterou podle informací Deníku zorganizovala obec a bývalá učitelka školy.

Ta anonymní anketu šířila s průvodním dopisem, začínajícím větou: „Až po roce se mi podařilo prokouknout ředitelku ZŠ…" a ve kterém žádala (zřejmě rodiče dětí) „o vynechání mého jména". Ze sbírky anonymů, radnici se jich vrátilo 25 (přičemž do školy tu chodí 150 dětí), si vedení obce udělalo svoje závěry. Co na tom, že ještě v březnu zjistila Česká školní inspekce povolaná na neohlášenou týdenní kontrolu starostou obce, že činnost školy probíhá tak, jak má, že vzdělání se poskytuje tak, jak má a že znalosti a dovednosti žáků jsou na odpovídající úrovni. Co na tom, že za ředitelkou stojí celý kolektiv učitelů, které tu, ve škole v Jestřebí, baví učit.

Starosta proti ředitelce na jednání zastupitelstva vytáhl i stížnosti dalších bývalých učitelů. Anonymy a stížnosti zhrzených jsou v Jestřebí víc než zpráva školní inspekce. Co přitom pro školu vlastně dělá sama obec? Leda to, že ji okrádá o peníze, které dostává od státu na žáky, jak vyšlo najevo. Otázka je, kde peníze, které Jestřebí krade dětem, vlastně končí.