Doksy Kdo by neznal Čtyřlístek. Komiks, který milují generace čtenářů již více než čtyřicet let. Čtyřlístek a jeho čtyři hrdinové, Fifinka, Bobík, Myšpulín a Pinďa, budou mít své muzeum. V Doksech u Máchova jezera.

Proč právě zde? No, kde taky jinde. „Pokud si dobře vzpomínám, tak to vše začalo v roce 2006, kdy pan Ivan Mikoláš, provozovatel informačního centra ve Starých Splavech, se svou dcerkou odhalili, že příběhy Čtyřlístku se odehrávají v Doksech,“ popisuje zrod myšlenky starostka Doks Eva Burešová. Málokdo ví, že rybník Blaťák je Máchovo jezero, hrad Bezzub je Bezděz a městečko Třeskoprsky, ve kterém Čtyřlístek bydlí, jsou ve skutečnosti Doksy. Vždyť autor oblíbeného komiksu Jaroslav Němeček s manželkou mají chalupu v osadě Týn, která je nedaleko Doks.

Mácha je na děti „krátký“

Nevyužít takové značky, jakou Čtyřlístek je, by byl hřích, řekli si v Doksech, a začali hledat nejrůznější možnosti, jak se příležitosti chytit a nic nepokazit. „Stále jsme snili a sníme o tom, jak do Doks přilákat rodiny s dětmi a ruku na srdce, neodolatelný Karel Hynek Mácha je na děti krátký. Výstupem byl návrh produktu Čtyřlístek, který by v sobě skrýval propagační materiály, soutěže, putování, naučné stezky, zapojili by se i podnikatelé apod,“ říká dokská starostka.

V téže době město hledalo využití pro úžasné půdní prostory v budově městské knihovny a připravovalo projekt na obnovení Jarmiliny stezky podél Máchova jezera. Myšlenka byla na světě. Jaroslav Němeček dal k vybudování muzea a naučné stezky Čtyřlístku v jeho rodných Třeskoprskách souhlas a záměr podpořilo tehdejší vedení a zastupitelstvo města.

Otevřou před Vánoci

Nic tedy nebránilo tomu projekt připravit a podat žádost o získání dotace z fondů Evropské unie. Což se úspěšně podařilo v loňském roce.

Představte si obrovskou půdu prababičky, odmyslete si podlahu, přimyslete mnoho trámů různých šíří a v různých polohách a sem tam udělejte díru do střechy. „V něčem takovém jsme kdysi fantazírovali a do něčeho takového jsme v polovině letošního června pustili realizační firmu. V současné době, když vstoupíte na půdu, ocitnete se v prosvětleném prostoru, který rozsvítila zabudovaná střešní okna, je vyměněná střešní krytina, a betonová podlaha čeká již na pokládku plovoucí podlahy,“ prozrazuje Eva Burešová.

Šeptat se rozhodně nemusí

Slavnostní otevření muzea se chystá na první adventní víkend. Určitě mimo jiných významných osobností a realizátorů nebude chybět autor Čtyřlístku pan Jaroslav Němeček s manželkou Lucií a spousta dětí, protože právě pro ně tyto prostory vznikají. Už při vstupu do muzea nebude návštěvník na pochybách, kam vstoupil, neboť ho uvítají postavičky Čtyřlístku v životní velikosti. Muzeu bude dominovat otevřená kniha Čtyřlístku zavěšená od stropu.

Návštěvník se v muzeu seznámí s genezí fenoménu Čtyřlístek od jeho vzniku, počátečních rozpaků až po současný ohromný boom. Samozřejmě nebude chybět panel informující o jeho autorovi Jaroslavu Němečkovi. Dětem budou k dispozici různé interaktivní hry se Čtyřlístkem.

„Nechceme, aby bylo muzeum místem, kde se jen šeptá a návštěvník se nesmí ničeho dotknout, spíše naopak. Zde si budou moci děti hrát, odpočívat, tvořit a to vše v krásném barevném prostředí s postavičkami Čtyřlístku. Zde bychom chtěli poděkovat panu Jaroslavu Němečkovi, že myšlenku muzea nejen podpořil svým autorským souhlasem, ale sám se do jeho přípravy aktivně zapojuje. Diskutujeme spolu o vybavení, co vše namaluje, připravuje kreslené panely pro naučnou stezku, zkrátka muzeem také žije,“ dodává Renata Mauserová, ředitelka Městského kulturního střediska Doksy.

Prostory nebudou jen muzeem, kam přijdou návštěvníci, něco si přečtou a další rok už tam nebudou chvátat. „Snažili jsme se vybudovat interaktivní prostory, kde každá návštěva nabídne něco nového, především dětem,“ podotýká Eva Burešová. Kromě samotného muzea Čtyřlístku zde budou také dětské koutky, budou se zde moci pořádat různé dílny pro děti, ale také přednášky pro děti i dospělé, neboť zde bude k dispozici moderní počítačová a promítací technika.

Muzeum je prvním krokem

Vybudování muzea je však jen jedním z prvních kroků pro další práci se značkou Čtyřlístek. Radnice pracuje na tom, aby to byl start pro vytvoření rozsáhlého produktu Čtyřlístek, který bude bavit nejenom návštěvníky, ale i místní obyvatele. Jičín má Rumcajse, Hrusice zase kocoura Mikeše, Doksy mají rovnou Myšpulína, Fifinku, Pinďu i Bobíka.