„Aktuálně kolegyně odebírá vzorek pro mikrobiologické stanovení. Sledujeme zde dva ukazatele, které poukazují na fekální znečištění, a to E. Coli a intestinální enterokoky,“ vysvětluje ředitelka krajského odboru hygieny obecné a komunální Jana Loosová. Následky přemnožení těchto bakterií mohou pokazit nejednu dovolenou, často končívají bolestmi břicha nebo průjmy.

Další vzorek bude sloužit ke stanovení hodnoty chlorofylu, podle kterého se určuje množství řas a sinic. „Kromě toho měříme i průhlednost vody a teplotu. Ta od minulého měření před týdnem stoupla z 18 stupňů na 19,7,“ upozorňuje Loosová.

Snímek z letošního ročníku fotosoutěže Zaostřeno na Jizerky.
Zaostřete Jizerky! Uzávěrka soutěže končí už tento pátek

Právě vysoké teploty jsou totiž pro množení sinic i řas nejvhodnější. Letos už se sinice objevily například na Máchově jezeře, kde však podle ředitelky do dalšího měření opět poklesly. „Na populárních místech měříme každý týden, takže informace jsou skutečně aktuální. Zpracovat výsledky trvá zhruba tři dny, takže v pátek už jsou k dispozici,“ upozorňuje Loosová. Podle mluvčí krajské hygieny Zuzany Balašové si je mohou lidé vyhledat na stránkách www.khslbc.cz v sekci rekreační vody nebo na www.koupacivody.cz.

„V Libereckém kraji evidujeme celkem 29 přírodních koupališť a 11 umělých koupališť,“ doplňuje mluvčí. Kromě toho se ale hygienici zaměřují i na nemonitorovaná, ale lidmi vyhledávaná místa, mezi něž patří například Vesecký rybník, Mlýnice nebo Fojtka, které kontrolují jednou za měsíc.

Utkání 6. kola Tipsport extraligy ledního hokeje se odehrálo 30. září v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a BK Mladá Boleslav. Na snímku zleva trenér Filip Pešán a asistent trenéra Patrik Augusta.
Nový kouč Tygrů Augusta: S Filipem Pešánem si volám častěji než s manželkou

V případě, že hodnoty sinic dosáhnou více než 250 tisíc buněk na mililitr, vyhlašuje hygiena zákaz koupání, jako tomu bylo během loňského parného léta například v Sedmihorkách nebo na jablonecké přehradě. „Nestojíme ale na břehu a nekontrolujeme, kdo se chodí koupat. Je to vlastní rozhodnutí každého. Lidé jsou ale varováni,“ komentuje ředitelka.

Sinice mohou zvláště oslabeným lidem a dětem přivodit řadu nepříjemných zdravotních problémů od alergických projevů, vyrážek až po zánět spojivek. „Nebezpečné jsou také toxiny, které sinice produkují. Ty mohou mít ještě vážnější dopad,“ dodává ředitelka s tím, že jednoduchý test, zda je voda vhodná ke koupání, mohou lidé provést sami. „Stačí naplnit lahev vodou a nechat odstát. Pokud se nahoře udělá takový 'prstýnek', jedná se o sinice. Řasy se usazují u dna,“ radí Loosová. Důležité je také obhlédnout, zda do vody neústí kanalizace.

Ilustrační foto - liberecká radnice
Vyhlaste klimatickou nouzi, vyzvali liberecké zastupitele Rodiče za klima