Kolik modernizace kamerových systémů největších měst Libereckého kraje v poslední době stála? Sedm set tisíc, čtyři sta tisíc a sto tisíc korun. Rekordmanem je krajské město, které v listopadu letošního roku koupilo a nechalo instalovat dvě panoramatické kamery na hlavní náměstí Dr. E. Beneše a do ulice Fügnerova, kde je mimo jiné i dopravní terminál.

„Tedy v místech, kde se nejčastěji pohybuje turistická i liberecká veřejnost, konají se zde společenské nebo kulturní akce, je zde vyšší míra kriminality a snížený pocit bezpečí, nedostatečný aktuální dohled, který musí být pravidelně posilován lehkými mobilními kamerami,“ sdělil primátor Liberce Jaroslav Zámečník.  

Panoramatické kamery jsou moderním zařízením, které proti běžným dohledovým kamerám nevyžaduje aktivní směrování a zoomování, ale snímá celou situaci s pomocí několika objektivů v úhlu 270 stupňů a následně záznam spojuje do jednoho obrazu. „Tím je sníženo riziko nesprávného pohledu kamery, což je velmi účelné tam, kde dochází k různým incidentům na odlišných místech,“ popsal ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.

Hodnotitelé z organizace UNESCO navštívili Jizerskohorské bučiny.
V přírodě na Českolipsku jsou davy lidí. Krajině to škodí

Celkové náklady přesáhly v Liberci hranici sedmi set tisíc korun. Město očekává, že na kamery získá dotaci z fondu Ministerstva vnitra ČR ve výši 550 tisíc korun.

Skoro deset let provozu má za sebou většina kamer jabloneckého systému. Proto se magistrát rozhodl pro jeho postupnou modernizaci. Nejprve se dotkne strategického bodu na autobusovém nádraží, výměna zastaralé kamery za moderní vyjde na skoro sto tisíc korun.

„Město si nechalo zpracovat technický audit, který prokázal, že po devíti letech intenzivního používání je většina kamer morálně i technicky zastaralých,“ vysvětlil jablonecký primátor Jiří Čeřovský. „Protože jde o skutečně strategické území, které je zařazené mezi riziková v rámci prevence kriminality, rozhodlo se město zmíněný bod vyměnit za moderní zařízení s vysokým rozlišením,“ doplnil primátor.

Dokument zmapoval stav a navrhl obnovu

Kromě auditu si Jablonec nechal zpracovat také plán revitalizace kamerového systému, který podrobně zmapoval stav systému a navrhl postupnou revitalizaci jednotlivých bodů.

Zásadní modernizací prošel kamerový systém v roce 2016 i v České Lípě, v dalších letech město pouze doplňovalo nové kamery na místa, kde to bylo třeba. Naposledy pořídilo město čtyři kamery v roce 2019 za 427 tisíc korun.