Po týdnech zadržování mohly odjet dva cizí kamiony s plastovým odpadem z parkoviště v Doksech. Odpad tam začaly navážet po půlce října do skladů bývalé továrny, v níž chce firma Globodera Group třídit a recyklovat odpad.

Proti navážení se zvedla vlna odporu místních obyvatel. Podle celníků se kamiony s odpadem musí vrátit zpět do Itálie. Další zásilky ještě zůstávají zadržené na hranicích a čekají na to, až Česko dohodne s italskými úřady podmínky vrácení. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) podala ve věci trestní oznámení a případ je dál v rukou ministerstva životního prostředí a policie.

Určili, kudy mají jet

„Po obdržení povolení z ministerstva životního prostředí jsme odstranili zábrany a kamiony mohly odjet s odpadem zpět do Itálie, kde složil dopravce kauci,“ potvrdil Martin Stočes z Celního úřadu pro Liberecký kraj. Celníci podle něj zkontrolovali všechny povinné doklady potřebné pro přepravu a řidičům byla určena povinná trasa, po které musejí jet. „Ověření dodržení této trasy je dozorováno pomocí mýtného systému,“ poznamenal Stočes.

Strach obyvatel Doks vyvolaný navážením tun plastových odpadů jen kousek od jejich domů i břehu Máchova jezera se po následném setkání s vedením města zmírnil. Radnice se hájila, že jí chybí kompetence k zastavení dovozu plastu či jiným represivním zásahům. Proti podnikatelskému záměru se lidé ohradili a dožadovali se jeho ukončení a vyčištění místa od ekologických zátěží. „Situaci sledujeme, jednáme a chceme vědět, co bude dál i s tím odpadem, co už v areálu je z minulosti. Nehodláme s tím přestat,“ potvrdila mluvčí občanů Marcela Synková.

Do areálu pustnoucí, bývalé továrny na limonády, poblíž tamní železniční stanice začaly kamiony navážet zapáchající tuny plastů z Itálie. Proti podnikatelskému projektu se ohrazují a dožadují jeho ukončení a vyčištění ekologických zátěží.
FOTO: Lidé se děsí skládky plastů. Kamiony začaly navážet do Doks odpad z Itálie

„Zatím od státních orgánů nemáme nové informace či závěry vyšetřování. Asi nejdůležitější pro nás je, že máme právníka, který má plnou moc zastupovat město ve všech souvisejících řízeních,“ uvedla starostka města Eva Burešová (Doksy náš domov).

Jak připomněla, s Českou inspekcí životního prostředí usiluje o to, aby z pustnoucího areálu se sklady zmizela záplava několik let starého plastového odpadu, který tam zůstal po jiném podnikatelském projektu. „Snahou bude docílit sanaci skládky a nedovolit už žádný druh podnikání tohoto typu,“ komentoval zastupitel města Josef Oplt (ČSSD).

Podle posledního vyjádření mluvčí ČIŽP Radky Nastoupilové inspekce podala kvůli podezření na spáchání trestného činu nedovolené přeshraniční přepravy odpadů trestní oznámení a je připravena poskytnout policistům spolupráci. „Primární úlohu pro další řešení má ministerstvo životního prostředí,“ sdělila Nastoupilová.

Případů přibylo

Dodala, že loni ČIŽP neukládala žádné sankce za nelegální přepravu odpadů, ale letos ji zaměstnává hned několik případů. „Poslední tři měsíce dochází k velkému nárůstu, řešíme minimálně pět lokalit, kde došlo k nějakému návozu odpadů z nelegální přeshraniční přepravy,“ řekla Nastoupilová. V takovémto rozsahu prý stejný problém řešili naposledy v letech 2005 – 2006.

Sanitka. Ilustrační snímek.
Záchranáři i policisté trpí po zásahu u výbuchu chemikálií v Hamru na Jezeře

Ostravská firma Globodera Group, která dovoz odpadů do Doks zorganizovala, vydala obsáhlé prohlášení, kde obhajovala svůj podnikatelský záměr a vysvětlovala výrobní proces. „Řádně jsme přišli a nabídli jsme služby při pomoci v recyklaci odpadů, ničeho nezákonného jsme se nedopustili a nedopouštíme,“ uvedl jednatel společnosti Globodera Group Robert Topiarz. Jak zdůraznil, areál v Doksech převzali i se zásobami znehodnocených plastů v objemu asi 250 tun. „Technologie byly neudržované, správce areálu dopustil i kontaminaci uskladněného materiálu,“ sdělil Topiarz.

Podle něj nehodlají odpad hromadit, ale rozjet výrobu. Aby mohli zpracovat původní materiál z areálu, potřebovali údajně pro zkušební provoz dovézt ještě 20 kamionů plastů.